Festival vraagt op vrolijke manier aandacht voor vergroening

Een festival dat zaterdag tegelijk in Amsterdam, Kenia en Tanzania wordt gehouden moet aandacht vragen voor vergroening als oplossing voor klimaatverandering. Het festival, The Raindance Project, is een initiatief van organisatie Justdiggit.

Tijdens het The Raindance Project in het Vondelpark Openluchttheater treedt onder andere De Jeugd van Tegenwoordig op. Beeld ANP Kippa
Tijdens het The Raindance Project in het Vondelpark Openluchttheater treedt onder andere De Jeugd van Tegenwoordig op.Beeld ANP Kippa

Justdiggit is in Tanzania en Kenia al jaren actief. In Tanzania loopt bijvoorbeeld een grootschalig project waarmee 180.000 boeren uit driehonderd verschillende dorpen worden bereikt. Hierbij wordt land dat door de jaren heen kapot is gegaan weer hersteld. Door boeren te laten zien dat het belangrijk is om jonge bomen en struiken op hun akkers te laten staan en te beschermen, en door ze een bepaalde manier van snoeien aan te leren, keert de natuurlijke begroeiing terug, kan regenwater weer infiltreren in de grond en herstelt het ecosysteem zich.

Volgens Marjolein Albers, directeur van Justdiggit, wordt landschapsherstel onderschat als methode om klimaatverandering tegen te gaan. “Vergroenen heeft weinig kosten en dient eigenlijk een tweeledig doel. Aan de ene kant is dat de boeren daar weer een inkomen geven, in de vorm van toegang tot groen land waar ze landbouw kunnen bedrijven. Aan de andere kant levert deze methode weer een groot stuk land op dat CO2 kan verwerken.”

Doel van The Raindance Project is daarom voornamelijk bewustwording omtrent vergroening als effectieve en positieve methode.

Festival

Albers: “Als er meer aandacht komt voor vergroening als de oplossing, komt er automatisch meer geld voor, zo werkt dat.” Het non-profit initiatief is tot stand gekomen met hulp van sponsoren en vrijwilligers.

De artiesten op The Raindance Project treden allemaal onbetaald op. Onder andere Bokoesam, The Flexican en De Jeugd van Tegenwoordig dragen op die manier hun steentje bij. Naast muziek, dans en comedy vertellen wetenschappers en medewerkers van de VN over het grote belang van landschapsherstel. Justdiggit-ambasadeurs André Kuipers, Floortje Dessing, Tess Milne en Harm Edens nemen de presentatie voor hun rekening.

Om vijf uur ’s middags is er een liveverbinding actief met de evenementen in Tanzania en Kenia. Het doel van Justdiggit is om dit initiatief ieder jaar uit te breiden; volgend jaar zouden drie Europese en drie Afrikaanse landen mee moeten doen. Marjolein Albers: “Het einddoel is om in 2030 honderd miljoen mensen tegelijkertijd aan het dansen te hebben voor een groenere planeet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden