Plus

Festival SoccerRocker is voetbal, bands en barbecue

Zaterdag wordt op sportpark Drieburg de achtste editie van SoccerRocker gehouden, een festival dat voetbal combineert met muziek.

Maarten Moll
Overdag komen er 1000 man voetballen, daarna komen er nog 500 bij voor de muziek Beeld Cees van Hoogdalem/SoccerRocker
Overdag komen er 1000 man voetballen, daarna komen er nog 500 bij voor de muziekBeeld Cees van Hoogdalem/SoccerRocker

Als de ballen zijn opgeruimd begint de muziek. Dat is, zo'n beetje, de samenvatting van wat SoccerRocker is. 's Middags een voetbaltoernooi, 's avonds een muziekfestival.

Een van de organisatoren, Adriaan Woudstra (hij doet het meeste werk, samen met David van Moppes): "Ik denk dat SoccerRocker het leukste Amsterdamse festival is om nieuwe muziek te ontdekken. Iedereen kent de nieuwe Chef'Special, of Kensington, maar veel bandjes zijn nog niet zover. Vorig jaar hadden we hier de rappers van De Likt, die staan nu op grote festivals."

Eerste editie van Lowlands
De kiem voor SoccerRocker is gelegd in de kelder van het Amsterdamse amateurvoetbal, bij de club DVVA (Door Vriendschap Verenigd Amsterdam), en wel bij de zaterdag 8, 'misschien wel het slechtste amateurvoetbalteam van Amsterdam ooit'. "Het is begonnen als een jaarlijks toernooi met barbecue na afloop," zegt Woudstra.

"Na een paar jaar vroegen we bevriende bandjes om op te treden, en daarna is SoccerRocker ontstaan. Stilaan hebben we het festival uitgebouwd tot een mix van nieuwe bandjes en oude helden van ons die we zijn gaan vragen. Hallo Venray! heeft hier bijvoorbeeld gespeeld, en Beans and Fatback, zZz. Als we ooit Claw Boys Claw als headliner konden strikken, zeiden we in 2011. Nou, Claw Boys Claw speelde vorig jaar op SoccerRocker."

De band De Likt in 2017 op SoccerRocker Beeld Cees van Hoogdalem/SoccerRocker
De band De Likt in 2017 op SoccerRockerBeeld Cees van Hoogdalem/SoccerRocker

Woudstra en consorten - SoccerRocker is een stichting met honderd vrijwilligers - stropen regelmatig de concertzalen in en rond Amsterdam af op zoek naar nieuw talent. "We houden een vinger aan de pols. Ik ben van de generatie die op de eerste editie van Lowlands stond. Ik heb net Nirvana gemist, en heb me voorgenomen zoiets niet meer te laten gebeuren."

Dit jaar zijn er voor het eerst twee buitenpodia, waar tien bands optreden: Tusky, Komodo, The Mauskovic Dance Band, Fungo Bat, The Hazzah, Los Paja Brava, Fata Boom, Mamihlapinatapai, Mooon en Equal Idiots uit België.

Vooral over die laatste act is Woudstra zeer verheugd: "Equal Idiots! Die staan dit jaar op Werchter geprogrammeerd, maar wilden ook graag hier spelen. Ze vonden het heel tof toen ze van dit festival hoorden, en het is echt een band die je gezien moet hebben."

Hardrock-karaoke
Woudstra roemt ook de gemoedelijke sfeer van het festival, dat misschien toch steeds meer om de bandjes gaat draaien. "We hebben 1000 voetballers, het is een toernooi van 5 tegen 5 op een kwart veld, en dan komen er na vijf uur 's middags nog 500 man voor de muziek."

"Dus 1500 man, een goede basis, en het geeft wel aan dat we iets hebben neergezet. We hebben drie podia, in de kantine kan men zich verlustigen aan hardrock-karaoke, en vanaf elf uur 's avonds, als de muziek buiten is gestopt, gaat het tot diep in de nacht verder met dj's in de kantine."

Nieuw is ook de literaire avond op vrijdag, dus een dag voor het festival. Een delegatie van het literaire voetbaltijdschrift Hard gras komt dan voorlezen in de kantine van het op een steenworp van DVVA gelegen Wartburgia. Onder anderen Henk Spaan, Herman Koch en P.F. Thomése zullen dan voorlezen. "En er is live muziek van Björn van der Doelen, de oud-middenvelder van PSV die na zijn carrière als voetballer muzikant is geworden en heel goede americana speelt."

SoccerRocker, benadrukt Woudstra, inmiddels gestopt met voetballen ("Ik was ook niet zo goed..."), heeft niet de ambitie om nog veel groter te worden. "We gaan geen megaheadliners halen. We mogen wel iets groeien, maar het mag niet ten koste gaan van de fijne sfeer van dit ontdekkingsfestival voor opkomende bands."

SoccerRocker, zaterdag, tot 17.00 uur gratis ­toegang, daarna €12,50. Zie ook soccerrocker.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden