Festival Open Air had in 2013 niet gehouden mogen worden

Het dancefestival Open Air aan de Gaasperplas had in 2013 niet gehouden mogen worden. Dit heeft de Raad van State bepaald in een zaak die door omwonenden was aangespannen tegen de gemeente.

Omwonende Flora te Riet heeft veel last van het Open Air festival. Beeld Jean-Pierre Jans
Omwonende Flora te Riet heeft veel last van het Open Air festival.Beeld Jean-Pierre Jans

De Raad van State stelt vast dat een grootschalig evenement als Open Air in strijd is met het bestemmingsplan voor het gebied dat alleen lichte recreatie toestaat. De gemeente had indertijd gehoor moeten geven aan het verzoek van de omwonenden om het bestemmingsplan te handhaven, aldus de Raad van State.

Uit de uitspraak volgt dat organisatoren van grootschalige evenementen in recreatiegebieden voortaan niet alleen een evenementenvergunning nodig hebben, maar ook een omgevingsvergunning die een overschrijding van het bestemmingsplan mogelijk maakt. Voorheen werd wel gewerkt met een zogeheten kruimelregeling voor kleine overschrijdingen, maar dat lijkt nu niet meer afdoende.

De organisatie van Open Air heeft in 2014 en 2015 wel gewerkt met een omgevingsvergunning. Er lopen nog procedures tegen de afgifte van deze vergunningen. De uitspraak in deze zaken zal duidelijk moeten maken of recreatiegebieden beschikbaar blijven voor de grote festivals.

Er liep ook een zaak tegen de evenementenvergunning van Open Air. Die aanklacht heeft de Raad van State ongegrond verklaard.

null Beeld Amsterdam Open Air
Beeld Amsterdam Open Air
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden