Festival om Syriërs en Nederlanders bij elkaar te brengen

Toen hij alles kwijt was, vond hij zijn passie: muziek. Wasim Arslan (27) kwam bijna twee jaar geleden vanuit Aleppo naar Amsterdam. ­Zaterdag houdt hij zijn eigen festival: The Light Side of the Full Moon. Hij hoopt er Syriërs en Nederlanders in contact te brengen en de angst voor het onbekende weg te nemen.

Julia Cornelissen
Wasim Arslan wil met zijn festival op Pllek Nederland kennis laten maken met de Syrische cultuur. Beeld Eva Plevier
Wasim Arslan wil met zijn festival op Pllek Nederland kennis laten maken met de Syrische cultuur.Beeld Eva Plevier

Op de stoep voor het huis van Arslan op IJburg brengt de wind zijn muziek al door openstaande balkondeuren naar beneden. Arslan zet traditionele teksten uit zijn land, de oudste van een dichter uit 1492, op muziek. Hij zingt, gebruikt Syrische instrumenten en verpakt dit alles in een hedendaagse elektronische mix.

"Alles wat ik had in Aleppo, ben ik kwijt­geraakt. Het enige wat ik nog had, was dit," zegt Arslan met zijn hand op zijn keel. Hij kwam bijna twee jaar geleden via de Balkanroute naar Nederland.

De eerste tijd woonde hij in een asielzoekerscentrum in Roosendaal. Met zijn stem kon hij daar niets. Hij ging naar Amsterdam.

In deze stad wist hij snel een vriendenkring op te bouwen. Via Facebook vond hij een onderkomen en Turkse vrienden brachten hem in contact met mensen in de muziekwereld. "Het was mijn redding." Vorig jaar trad hij onder meer op op Beyond en op Magneet Festival.

Live kaas maken
En nu heeft hij zijn eigen festival. ­Arslan tovert samen met zijn Syrische vriend Tarek Muazen (32) en een team Nederlanders stadsstrand Pllek van vijf tot vijf om tot een Syrisch feest.

Een greep uit het programma: Syrisch vegetarisch eten, een live kaasmaker, bands en dj's, onder wie dj Isis, dansvoorstellingen en workshops, een kleine markt met ­Syrische producten en een pop-up van de tentoonstelling Aleppo in het Tropenmuseum.

Arslan heeft begrip voor mensen die angstig worden van vluchtelingen. "Nederlanders zien een grote hoeveelheid mensen uit oorlogsgebied komen en weten niets van hen. Ik voel daarom een verantwoordelijkheid om mensen kennis te laten maken met onze cultuur. Meer dan voor mijn eigen muziek, organiseer ik dit festival om mensen mijn land en elkaar te laten ontmoeten."

In Aleppo had de Syriër met zijn ­familie een kledingfabriek en een winkel. Arslans ouders, broers en ­zussen wonen nu verspreid over de wereld, van Syrië tot in Duitsland en de Verenigde Staten.

"De maan heeft twee kanten, een donkere en een lichte. Zo ook iedere crisis. Dit festival staat in het teken van het licht. Vluchtelingen kunnen Nederland laten kennismaken met de Syrische cultuur. Ik weet niets van IS, niets van zwarte gewaden. Wat ik meebreng, is prachtige muziek, kunst en eten."

The Light Side of the Full Moon, Pllek (NDSM-werf), zaterdag vanaf 17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden