Plus

Festival Loveland krijgt wel erg veel gunsten

Het Sloterpark is ruim twee weken dicht door festival Loveland, tot ergernis van buurtbewoners. Hoe kan dit evenement zo'n stempel op het gebied drukken?

Het afgehekte Sloterpark is bijna klaar voor festival Loveland Beeld Mats van Soolingen
Het afgehekte Sloterpark is bijna klaar voor festival LovelandBeeld Mats van Soolingen

1. Wat is er aan de hand?
Omwonenden van het Sloterpark kregen een paar weken geleden een brief in de bus met informatie over Loveland, een dancefestival waar dit weekend 30.000 bezoekers op af komen. Een van de mededelingen: een deel van het park is in totaal 18 dagen afgesloten voor publiek.

Loveland heeft 16 dagen uitgetrokken voor de op- en afbouw en dan zijn er nog twee festivaldagen. En dat is niet het enige. Het Sloterparkbad sluit anderhalve week de deuren, de parkeerplaats bij het zwembad is al die tijd eveneens afgesloten. Kortom, zeggen de bewoners, de buurt moet ruim twee weken lijden voor twee dagen feest voor mensen die grotendeels niet uit de buurt komen.

2. Waarom is het park zo lang dicht?
Loveland laat per e-mail weten dat er meer opbouwtijd nodig is vanwege de recente periode van droogte. Dat maakt extra houten vlonders en rijplaten nodig ter bescherming van de bodem, 'en dat kost meer tijd'. Die verklaring staat haaks op de vergunningsaanvraag van 23 februari dit jaar.

De organisatie liet toen al aan de gemeente weten op 30 juli te willen beginnen met opbouwen en dat het terrein op 16 augustus weer schoon zou worden opgeleverd, precies de periode die het park nu gesloten is. De organisatoren konden toen onmogelijk al op de hoogte zijn van de droogte een paar maanden later. Bovendien: vorig jaar had Loveland ook zestien dagen nodig voor de op- en afbouw.

3. Mag een festival zo lang een park bezet houden?
Het nieuwe evenementenbeleid van afgelopen mei geeft grote festivals maximaal tien dagen voor de op- en afbouw. Het stadsdeel en de gemeente hebben Loveland desondanks toestemming gegeven voor zestien dagen, ook met de droogte als argument.

4. Hoe kan zo'n bepaling in het evenementen­beleid terzijde worden geschoven?
Volgens SP-raadslid Tiers Bakker lijkt het erop dat stadsdeel Nieuw-West z'n boekje te buiten is gegaan door een omgevingsvergunning af te geven, waardoor regels uit het evenementenbeleid kunnen worden omzeild. Het stadhuis zou vervolgens schoorvoetend akkoord zijn gegaan.

Bakker: "Een omgevingsvergunning is bedoeld voor zaken als wegafsluitingen en verbouwingen van panden, niet om toestemming te geven voor de organisatie van een festival. Het stadsdeel heeft het stadhuis hiermee onder druk gezet." Bakker is nu aan het uitzoeken hoe dit zit. Hij heeft raadsvragen gesteld. Navraag bij het stadsdeel door deze krant levert geen antwoord op. De woordvoerder is met vakantie en heeft geen vervanger.

5. Waarom gaat het Sloterparkbad ook nog anderhalve week dicht voor het festival?
Dat gebeurt al zolang als Loveland wordt gehouden, zegt locatiemanager Marco van Leeuwen van het zwembad. "Het is onmogelijk om dan open te zijn. Het terrein rond het buitenbad is onderdeel van het festivalterrein. Ik snap de kritiek wel, maar er zijn ook veel mensen die er plezier van hebben. Wij maken van de situatie gebruik door meteen groot onderhoud te doen in het binnenbad."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden