Plus

Femke van der Laan blijkt een scherpe interviewer

Burgemeester Eberhard van der Laan is vaak niet bijzonder onder de indruk van journalisten die hem interviewen. Zondag lag dat anders: in De Balie werd hij ondervraagd door zijn eigen vrouw.

Een vloek ontglipte de burgemeester toen zijn vrouw vanachter het scherm vandaan stapte Beeld Maarten Brante
Een vloek ontglipte de burgemeester toen zijn vrouw vanachter het scherm vandaan stapteBeeld Maarten Brante

De formule van Operatie Interview, een nieuw concept in debatcentrum De Balie, leek op voorhand wat gezocht: de hoofdgast wordt door drie mensen geïnterviewd, maar hij weet niet wie dat zijn en waarover ze hem gaan bevragen.

Als iemand zich nauwelijks van z'n stuk laat brengen door journalisten is het Van der Laan wel. Zijn dossiers kent hij bovendien tot ver achter de komma uit het hoofd.

Luie aap
Nee, hij was niet zenuwachtig, zei hij voordat hij wist wie hij tegenover zich zou krijgen. Sowieso heeft hij van de meeste journalisten geen hoge dunk. Ze zijn niet echt nieuwsgierig, slecht voorbereid en willen alleen horen wat ze al in hun hoofd hadden. "Luie aap, denk ik dan."

De eerste twee interviews door parlementair verslaggever Nynke de Zoeten en presentator Andrew Makkinga doorstond Van der Laan dan ook op zijn Van der Laans. Soms charmant, dan weer dominant, af en toe passief-agressief.

Soms niet helemaal consequent redenerend - zo zei hij eerst dat het effect op de samenleving van wat politici zeggen op 'die Haagse vierkante kilometer' enorm wordt overschat en later dat heel veel Amsterdammers 'totaal van de leg' waren na Wilders' 'minder, minder-uitspraak' - maar een kniesoor die daarop lette.

Inhoudelijk gesprek
En toen kwam de laatste interviewer achter het Op Goed Geluk-achtige scherm vandaan: Femke Van der Laan, zijn eigen vrouw. Een welgemeend 'godverdomme' ontglipte de burgemeester.

"Ik stel voor dat we elkaar vousvoyeren," begint het interview. "U heb verschillende liefdes, waarvan ik er een ben," zei Femke van der Laan. "Een andere is de sociaaldemocratie, en daar wil ik het vanmiddag over hebben."

Wat volgde was een bij vlagen geestig, maar toch vooral een inhoudelijk gesprek over de PvdA, over het verleden en de toekomst van de sociaaldemocratie en het volgens Eberhard Van der Laan nakende einde van de partijpolitiek.

Verschillende rollen
Internet en sociale media maken het op termijn onnodig om nog in zaaltjes samen te komen, de partij is niet langer het enige vehikel om idealen te verwezenlijken. Alleen is er nog geen alternatief gevonden, concludeerden de huwelijkspartners, die hetzelfde gesprek al meerdere malen aan de keukentafel voerden.

De toon is dan wat losser, maar in grote lijnen hetzelfde, zegt hij. "Dat vind ik ook het belangrijkste van politici, dat ze niet verschillende rollen spelen."

Ook de rollen van scherpe interviewer en strenge echtgenote gaan bij Femke naadloos in elkaar over. Als Van der Laan het zich permitteert een grapje ten koste van haar te maken, is ze onverbiddelijk: "Ik weet wel wie er vanavond op de bank slaapt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden