Plus

Femke Halsema heeft nu al een valse start als burgemeester

Na een rommelige procedure en een langdurig debat wordt Femke Halsema (52) dan toch burgemeester van Amsterdam. Een valse start voor de vrouw die toch al de nodige weerstand oproept.

Michiel Couzy en Ruben Koops
Femke Halsema Beeld Niels Blekemolen
Femke HalsemaBeeld Niels Blekemolen

De keuze van de gemeenteraad voor Femke Halsema is een historische. Voor het eerst krijgt de stad een vrouw als burgemeester. Iemand van GroenLinks bovendien, ook een primeur. Amsterdam breekt met de naoorlogse traditie van een PvdA-burgemeester.

Maar het is ook een keuze voor een onervaren bestuurder, die weerstand oproept. Ze is weliswaar van de grootste partij van de stad, maar het is nog niet eerder vertoond dat Amsterdammers een petitie hebben opgesteld tegen een nieuwe burgemeester die nog niet eens is begonnen.

Inmiddels telt de petitie ruim 7000 steunbetuigingen. Woedend zijn de ondertekenaars over het idee dat de uiterst linkse politica, die een bekende Nederlander werd tijdens haar jaren als de kuitenbijter van premier Balkenende, nu de burgemeester moet worden van alle Amsterdammers.

Twijfelaar
De procedure die voorafging aan haar verkiezing tot burgemeester, was een lijdensweg. De vacature werd zelfs voor een tweede keer opengesteld, omdat de vertrouwenscommissie de opbrengst van de eerste ronde te mager vond. Ofwel Halsema solliciteerde pas in tweede instantie, wat haar een twijfelaar maakt, of ze solliciteerde direct, maar de raad was nog niet overtuigd.

Woensdag vergaderde de gemeenteraad 4,5 uur over haar benoeming, ook geen goed teken. Beeld Tammy van Nerum
Woensdag vergaderde de gemeenteraad 4,5 uur over haar benoeming, ook geen goed teken.Beeld Tammy van Nerum

Woensdag vergaderde de gemeenteraad 4,5 uur over haar benoeming, ook geen goed teken. De verkiezing van Eberhard van der Laan nam veel minder tijd in beslag.

De twijfels hebben een reden: Halsema heeft niet de bestuurlijke ervaring die je verwacht op een positie als deze. Bijna al haar voorgangers dienden als minister of staatssecretaris in Den Haag, zoals Eberhard van der Laan, Job Cohen en Ed van Thijn, of op z'n minst als commissaris van de Koningin, zoals Schelto Patijn.

Urgente dossiers
Halsema was 'slechts' leider van een kleine oppositiepartij in de Tweede Kamer.

Als burgemeester wordt Halsema geconfronteerd met allerlei urgente dossiers. Denk aan de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, de angst voor aanslagen, de problemen bij de afdeling radicalisering en polarisatie en de enorme druk op de binnenstad. Dan zijn er nog de groeiende tegenstellingen in de stad, tussen arm en rijk, binnen en buiten de ring.

Halsema heeft veel Haagse ervaring, maar de landelijke politiek staat meer op afstand van de burgers dan de lokale. Van een burgemeester wordt warmte verwacht.

Tegenpolen
Maar haar grootste uitdaging wordt om de stad te laten zien dat zij niet langer de slimste politica van het Binnenhof is, maar een bestuurder die boven de partijen staat. Ze wordt voorzitter van een gemeenteraad waarin GroenLinks de grootste is en een progressieve meerderheid de dienst uitmaakt.

Maar het is tegelijk een verdeelde raad, waarin tegenpolen zitten. Met aan de ene kant nieuwkomers als Denk en Bij1, maar ook Forum voor Democratie, de partij met wier leider Thierry Baudet ze in januari nog fel de degens kruiste op het debatpodium.

En ze moet als leider van een linkse hoofdstad een relatie opbouwen met het kabinet en de Tweede Kamer, waar rechts-met-de-bijbel de dienst uitmaakt. Na jaren succesvol te zijn geweest op de flanken, wacht Halsema nu een grote uitdaging in het midden, als burgemeester van iedereen.

Toen ze overstapte van de PvdA naar GroenLinks, toen ze fractievoorzitter werd, of toen ze een tv-serie (De Fractie) ging schrijven; Femke Halsema heeft haar leven lang scepsis moeten overwinnen. Meestal met succes. Maar nu is ze de eerste, vrouwelijke GroenLinksburgemeester van een grote stad. Nog nooit was de inzet zo hoog.

Lees ook een profiel van Halsema: Je zou haar een geboren politica kunnen noemen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden