Plus

Femke Halsema bezoekt omwonenden Smoke Palace

Zondagmiddag om tien over vijf, precies twaalf uur nadat voor coffeeshop Smoke Palace een explosief ontplofte, stapte burgemeester Femke Halsema uit haar dienstauto om de 'rampplek' te bezoeken.

Beeld ANP

Het was de tweede keer binnen twee maanden tijd dat daar een explosief ontplofte.

Vanochtend sprak een buurtbewoner zijn ongenoegen uit over het feit dat de burgemeester niet even haar gezicht had laten zien om haar betrokkenheid te tonen.

Dat deed ze nu wel. Halsema ging bij nummer 85, het huis naast Smoke Palace, naar binnen om met de bewoners van het flink gehavende pand te spreken, en kwam na bijna een half uur naar buiten om vervolgens meteen met de bewoners van de etages boven de coffeeshop te praten.

Wat er speelt
Een verhuurder van een woning op nummer 85, die bij het gesprek met Halsema was, zei tegen de burgemeester dat hij hoopte dat zij en de politie weten wat er speelt, en dat ze een beeld hebben van wat er is gebeurd en hoe dit zo is gekomen. En dat dit niet nog een derde keer gaat gebeuren.

"Super dat de burgemeester komt kijken. Ze was echt bezorgd en vond het serieus zaak om met ons in gesprek te gaan."

Nadat ze een kwartier bij de bewoners boven de coffeeshop was, kwam Halsema naar buiten en stond ze de pers te woord. Ze zei de situatie schokkend te vinden. En verbijsterend en beangstigend. Volgens de burgemeester zijn een aantal muren ontzet, maar is er gelukkig alleen materiële schade.

Dapper
"Ik heb de omwonenden geprobeerd een hart onder de riem te steken, gezegd dat ze altijd bij de gemeente terechtkunnen en dat ze snel geholpen worden. Ze vonden het wel prettig dat er belangstelling voor ze is. Dat moet ook, dat is vanzelfsprekend. Maar de bewoners zijn heel erg kalm en koelbloedig. Heel dapper. Het is niet niets, twee explosieven binnen twee maanden."

"We zijn aan het kijken wat voor maatregelen we kunnen of moeten treffen. Je hoort van de buurtbewoners dat er nooit problemen waren met Smoke Palace en dat iedereen gesteld is op de eigenaar en hoe het hier gaat. We proberen met de politie te achterhalen wat er aan de hand is, maar de vraag is of je er op heel korte termijn voldoende duidelijkheid over krijgt."

Criminelen
Op de vraag waarom de coffeeshop niet na de eerste explosie is gesloten, zei Halsema dat eerst op criteria als criminele antecedenten, gevoelens in de buurt en onveiligheid wordt gecontroleerd voordat er een beslissing wordt genomen om een zaak te sluiten.

"Omdat je ook niet gehoor wil geven aan een stiekeme wens van criminelen om een bepaalde zaak te sluiten. Dus je probeert dat per keer zo goed mogelijk te beoordelen, en de ene keer wordt er wel gesloten en de andere keer niet. Er is de vorige keer niet besloten te sluiten omdat de zaak verbouwd werd, de coffeeshop was helemaal niet open."

De komende dagen zal, aldus Halsema, goed gekeken worden om een definitief besluit te nemen over wel of niet sluiten. Ook zal ze aanwezig zijn op een bewonersbijeenkomst die deze week zal worden gehouden. "Om te horen hoe veilig of onveilig ze zich voelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden