Femke Dekker, de terugkeer van een wreker

Ze had het hele jaar nog niet in 'haar' acht geroeid. Routinier Femke Dekker begon zowel fysiek als mentaal niet fit aan het seizoen en raakte daardoor haar vaste plaats in het Nederlandse vlaggenschip kwijt. De 32-jarige kopvrouw van Nereus overwoog deze zomer een tijdelijke pauze in te lassen, maar knokte door.

null Beeld

En zie: in de laatste en belangrijkste race van de acht van 2011 mocht Dekker alsnog plaatsnemen in de prioriteitsboot van Oranje, als invaller voor de zieke Roline Repelaer van Driel. Met de vijfde plaats stelde de gehavende selectie van bondscoach Susannah Chayes nog net de olympische startplaats en de olympische nominatie veilig. De Amerikaanse ploeg prolongeerde de wereldtitel, gevolgd door Canada en Groot-Brittannië.

'Het lot heeft het kennelijk gewild dat ik in de finale toch in de boot zat', merkte Dekker, al drievoudig olympiër, monter op. 'Ik heb de laatste 2 jaar alles voor de acht gegeven. Het valt dan niet mee als je vanaf maart dit jaar niet meer mag meedoen. Maar ik heb niet opgegeven. Ik wilde de beste reserve zijn en ik vond het daarom een grote eer dat Susannah vrijdagochtend om 7 uur een beroep op mij deed, als stuurboordroeister terwijl eigenlijk aan bakboord een vacature was. Ik weet dat ik het allebei kan, maar daaruit sprak toch vertrouwen. Dat positieve gevoel over mij kreeg ik bij de hele ploeg.'

Dekker: 'Ik weet wat ik wil. Ik wil nog steeds in die acht naar Londen. Ik weet inmiddels van mezelf dat ik geen solist meer ben in het roeien. Ik ben een teamsporter geworden. Ik moet ervoor zorgen dan ik in 2012 topfit aan het seizoen begin. Dan zit ik ik gewoon weer in die acht. Mijn hart ligt bij die ploeg.'

Zowel bij de technische staf als bij de zeven roeisters heerste na de WK-finale een dubbel gevoel. Na alle fysieke malheur (in totaal zes ziektegevallen gedurende het WK) zorgde de vijfde positie dankzij de olympische waarde toch wel voor enige opluchting. Het hoogst haalbare, gezien de medische voorgeschiedenis. Maar na het goud in München en het brons in Luzern in het wereldbekercircuit en de uitstekende trainingskampen in Frankrijk en Italië leek Oranje klaar voor een machtsgreep in Bled.

'Het verdriet bij mij is minder', bekende Dekker. 'Ik heb met hart en ziel gestreden. Ik heb mijn werk gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden