Feministe: 'Meer vrouwelijke straatnamen graag'

De storm over de herbenoeming van het Stadionplein tot Johan Cruijffplein is koud gaan liggen of er laait een nieuwe op. Het feministische collectief De Bovengrondse wil meer vrouwelijke straatnamen.

De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht. Beeld Google Streetview
De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht.Beeld Google Streetview

Van de ruim tweeduizend Amsterdamse straten die naar een persoon zijn vernoemd, verwijst 12 procent naar een vrouw, berekende de journalistieke website De Correspondent. Logisch, kun je denken, mannen domineerden immers al lang het openbare leven.

Volgens journalist Bregje Hofstede kent de geschiedenis genoeg belangrijke vrouwen die een straatnaam verdienen. Met de feministische actiegroep De Bovengrondse neemt ze het heft in eigen hand. De groep houdt deze zomer een 'straatnamennacht' waarin ze in zoveel mogelijk Amsterdamse straten een vrouwelijke straatnaam wil toevoegen. De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht.

Strijd
De Bovengrondse voert haar strijd, zoals de naam al doet vermoeden, niet in het geheim. "Veel jonge vrouwen durven zichzelf geen feminist te noemen omdat ze bang zijn dat GeenStijl achter hen aankomt. Maar als je iets wilt veranderen moet je je uitspreken," vindt Hofstede.

"Het gaat erom welke geschiedenis je wilt vertellen," stelt de feministe, "nu is dat alleen maar die van de man." Volgens haar worden we bovendien subtiel maar sterk beïnvloed door al die mannennamen op de straathoeken en tramhaltes. "Het geeft het idee dat je een man moet zijn om succesvol te worden."

De actie van De Bovengrondse stuit op verzet. Straatnamen veranderen kost geld en levert een hoop gedoe en gezeur op, vinden tegenstanders. Daarover haalt Hofstede haar schouders op: "Alles wat de status quo uitdaagt stuit op verzet."

Lees ook: Initiatief voor Johan Cruijffstraat in Oost en Hoe het Johan Cruijffplein een dubbele ereplicht werd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden