Felle ruzie om terughalen geld uit IJsland

DEN HAAG - Het kabinet en de provincie Noord-Holland ruziën over de vraag hoe verloren spaargeld moet worden teruggehaald van IJsland. Het kabinet accepteert niet dat Noord-Holland zelfstandig probeert geld terug te halen dat de provincie op een rekening van de IJslandse Landsbanki heeft gestald.

Een soloactie van Noord-Holland schaadt de belangen van alle andere gedupeerde spaarders uit Nederland, zegt minister Wouter Bos van Financiën, maar de provincie trekt zich daar niets van aan. Ook verschillende andere instanties en gemeenten dreigen geld te verliezen.

De ministers Bos en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) waarschuwen dat ze een besluit van Noord-Holland of anderen om zelf geld terug te claimen, zullen vernietigen. Nederland heeft begin oktober een akkoord gesloten met IJsland over terugbetaling van tegoeden die spaarders op banken in dat land hebben staan. Die overeenkomst wordt momenteel verder uitgewerkt.

Gedupeerde overheden die op eigen houtje proberen geld terug te halen in IJsland, kunnen een goede regeling voor alle Nederlandse spaarders doorkruisen. Het kabinet wil niet dat een provincie of gemeente zich zelfstandig in een voorrangspositie wringt.

''Ik pik het niet dat provincies hun eigen gang gaan,'' zei Bos na de ministerraad. ''Particuliere spaarders kunnen zich geen dure advocaten veroorloven, provincies wel. Iedereen moet gelijke kansen krijgen.''

Maar de overheden die samenwerken om geld terug te halen bij de Landsbanki in IJsland, hebben besloten tegen de zin van het kabinet door te gaan met hun juridische procedures.

Dat zei commissaris van de koningin Harry Borghouts van Noord-Holland vrijdagmiddag in Haarlem namens de groep. Noord-Holland is zelfs bereid tegen het rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zou vernietigen.

De lagere overheden vinden dat het rijk niet duidelijk heeft gemaakt waarom hun acties de belangen van de staat en particuliere gedupeerde spaarders zouden kunnen schaden. De groep wil alleen met de procedures tegen de IJslandse banken stoppen als het rijk bereid is tot samenwerking. ''We kunnen het niet maken tegenover de belastingbetaler om onze acties stop te zetten,'' aldus commissaris Borghouts. Overleg met de minister Bos en Ter Horst leverde gistermorgen volgens Borghouts niets op.

De groep heeft in een brief aan het kabinet nogmaals het voorstel gedaan tot samenwerking en wil daar uiterlijk maandagmorgen een antwoord op. De lagere overheden vinden het teleurstellend dat het rijk eerst 1,3 miljard euro voor de particuliere spaarders wil veiligstellen, en dat zij daarna pas kunnen delen in wat overblijft. (HET PAROOL)

undefined

Noord-Holland is bereid tegen het rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zou vernietigen, liet commissaris van de koningin Harry Borghouts (foto) vrijdag weten. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Noord-Holland is bereid tegen het rijk te procederen als het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen zou vernietigen, liet commissaris van de koningin Harry Borghouts (foto) vrijdag weten. Foto ANP/Ed Oudenaarden
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden