Plus

Felle reacties op unieke zet van gemeente MC Slotervaart

De gemeente eist het pand van het failliete MC Slotervaart op en maakt daarmee veel vijanden. Een juridische strijd ontbrandt, nu het stadsbestuur een plan doorkruist om alle schuldeisers volledig terug te betalen.

Bas Soetenhorst en Malika Sevil
MC Slotervaart werd 25 oktober 2018 failliet verklaard. Beeld Dingena Mol
MC Slotervaart werd 25 oktober 2018 failliet verklaard.Beeld Dingena Mol

Erik de Kloe, docent insolventierecht aan de Erasmus Universiteit, maakt korte metten met het plan van de gemeente om het pand van het Slotervaartziekenhuis te onteigenen. "Ik zou er, als ik de curator was, met gestrekt been in gaan. De argumentatie van de gemeente om zo'n zwaar middel in te zetten, oogt niet overtuigend en niet proportioneel."

Donderdag verklaarde de gemeente dat het de erfpacht van het failliete Slotervaartziekenhuis intrekt. Dat de gemeente een pand op deze manier opeist, is uniek. Het stadsbestuur trekt hiermee de regie over het gebied naar zich toe, omdat het koste wat kost een zorgfunctie in het pand wil.

De ingreep komt nog geen week nadat vastgoedbedrijf Zadelhoff bekend heeft gemaakt dat het 45 miljoen wil lenen aan de oud-eigenaren van MC Slotervaart, onder wie zorgondernemer Loek Winter. Met dat geld kunnen zij de schuldeisers volledig terugbetalen, ook al tamelijk uniek bij een faillissement. Uiteindelijk zou het eigendom van het gebouw weer bij Winter en de andere aandeelhouders belanden, die het willen verhuren aan zorgpartijen en er ook woningen willen realiseren.

Buurtzorgfunctie behouden
Daar wil wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) om meerdere redenen voor gaan liggen. Ze wil 'de buurtzorgfunctie behouden'. In een verwijzing naar de 45 miljoen zegt ze: "Als je ziet welke bedragen de ronde doen, heb je kans dat het de bedoeling van de betrokken commerciële partijen is om veel specialistischere, marktgerichte zorg te bieden dan de buurtzorg die wij wensen, omdat de businesscase anders niet sluitend is."

De Kloe wijst erop dat de plannen van Zadelhoff voor het Slotervaart nog helemaal niet zijn uitgewerkt. "Als het zover is, kan de gemeente die toetsen aan de Structuurvisie en het bestemmingsplan. Om daarop vooruitlopend te onteigenen, gaat wel erg ver."

Reactieve rol
Van Doorninck vindt het niet prematuur om nu al in te grijpen. "Anders kom je in een reactieve rol. Dan hebben we geen regie. Er moet met de buurt een plan worden ontwikkeld dat niet afkomstig is van één marktpartij."

Ook heeft ze bezwaar tegen een rentree van Winter, al zegt ze dat het eindigen van het erfpachtrecht daar los van staat. "Als je de maatschappelijke impact ziet van het sluiten van het Slotervaart, is het ongewenst dat degene die het faillissement voor een groot deel op z'n conto heeft, terugkeert. Dat zou een verkeerd signaal zijn. In de beleving van Amsterdammers heeft hij veel ellende veroorzaakt."

Als de ingreep wel bedoeld is om Winter buiten de deur te houden, vindt De Kloe dat niet door de beugel kunnen. "De gemeente heeft zeker iets te zeggen over gebiedsinrichting, maar een stuk minder over de vraag welke bestuurder daar een rol in speelt. Dat is bij een zorginstelling niet aan de gemeente, maar aan instanties als de zorginspectie."

Onnodige vertraging
Zadelhoff en Winter beraden zich op vervolgstappen en gaan door met hun plannen. Ze waarschuwen alvast voor 'lange en complexe juridische procedures' en 'onnodige vertraging, kosten en uitholling van de zorgfunctie' door de onteigening. Volgens Zadelhoff en Winter suggereert de gemeente ten onrechte dat het alleen om geld en commercie te doen is. 'Niets is minder waar. Met beëindiging van het faillissement wordt slechts beoogd een medisch zorgcomplex tot bloei te brengen dat geheel past binnen de huidige bestemming'.

Een voormalig lid van de ondernemingsraad van MC Slotervaart, dat niet met de naam in de krant wil, noemt het in de constructie met Zadelhoff 'wrang' dat het faillissement zou worden opgeheven 'terwijl het hele ziekenhuis is verdwenen, met alle gevolgen van dien voor personeel en patiënten'.

"Bovendien ontstaat dan de situatie die de aandeelhouders altijd al wilden: splitsing van vastgoed en zorg, een plan dat eerder door alle gremia van het ziekenhuis is tegengehouden." Aan de andere kant is het ­personeel ook schuldeiser 'en heeft het er baat bij dat er voldoende geld is om de schuldeisers te betalen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden