Felle reacties op Airbnb-onderzoek van ING

De prijs van een koopwoning in het toeristische centrum van Amsterdam stijgt bijna een ton door Airbnb-verhuurmogelijkheden, stelt ING. Op het stadhuis is daar met ontzetting op gereageerd.

Advertenties op Airbnb Beeld anp
Advertenties op AirbnbBeeld anp

'De boodschap van de bank is: u kunt een ton meer voor uw huis vragen," aldus wethouder Laurens Ivens (SP). Ivens zegt verrast te zijn door het maandag gepubliceerde ING-rapport. En al betreft het louter een onderzoek naar hypotheekmogelijkheden, Ivens vindt het onverstandig het zo te publiceren.

"Waarom meet een bank dit zo breed uit? Die wil consumenten vertellen dat zij meer winst kunnen behalen uit de verhuur van hun huis."

Volgens ING worden de verdienmogelijkheden door kopers en verkopers al 'ingeprijsd' in de woning.

Bijlenen
Consumenten die een ton bijlenen - wat alleen kan als ze binnen de Nibudnormen blijven - lopen volgens Ivens grote risico's. "Misschien zakt de woningmarkt in, of stijgt de rente, en mogelijk veranderen ooit de verhuurregels. Waarom legt de bank dáár niet de nadruk op in haar persbericht?"

Ivens zegt dat hij aan maatregelen werkt, maar dat dit lastig is. "Verhuren via Airbnb verbieden kan niet. We zijn wel bezig met een meldplicht voor verhuurders. De verhuurperiode verkorten van zestig naar dertig dagen kan evenmin, omdat het argument voor de regelgeving is dat het huis beschikbaar moet blijven als reguliere woning. Voor kortere periodes kunnen we dat niet aannemelijk maken."

Tweedeling
Marjolein Moorman (PvdA) is verontwaardigd. "De coalitie dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar de prijsopdrijving door Airbnb, met als gevolg een tweedeling in de stad, is een feit. De PvdA is er niet op tegen dat mensen hun eigen huis in vakantietijd verhuren, maar wij willen niet dat het een winstmodel wordt."

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) wijst erop dat makelaars al huizen aanprijzen omdat ze voor Airbnb te gebruiken zijn. "Dit is funest voor het klimaat in de stad en schreeuwt om maatregelen. Ook moeten de Verenigingen van Eigenaren hier een doorslaggevende stem in krijgen."

Collectieve welvaart
De VVD zegt echter niets tegen Airbnb als extra verdienmodel te hebben. "We wisten dat dit een prijsopdrijvend effect kan hebben," aldus raadslid Daniël van der Ree. "Adam Smith zei al: eigenbelang leidt tot collectieve welvaart. Als mensen niet meer lenen dan het inkomen toelaat, is er weinig aan te hand."

Volgens D66-woordvoerder Reinier van Dantzig is er nauwelijks sprake van prijsopdrijving, vanwege de inkomenseisen aan hypotheken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden