Update

Felle kritiek uit Kamer op Hillen om MIVD

Premier Mark Rutte (L) en minister van Defensie Hans Hillen. Foto Beeld anp
Premier Mark Rutte (L) en minister van Defensie Hans Hillen. FotoBeeld anp

DEN HAAG - In de Tweede Kamer is felle kritiek op minister Hans Hillen van Defensie, omdat blijkt dat bij een evacuatie in Libië niet een advies is afgewacht van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD. De dienst had het verzoek dat de Hr. Ms. Tromp had ingediend om meer informatie te krijgen, ook helemaal niet opgemerkt.

Dat blijkt uit bevindingen van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd), die donderdag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

De PvdA, SP en D66 vinden dat het feitenrelaas zoals Hillen en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dat maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, niet klopt en ook onvolledig is.

''Over deze gang van zaken is niets gemeld, maar had wel bekend moeten zijn bij Defensie. De minister heeft hoe dan ook een probleem'', zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Hij eist voor het debat volgende week een reactie van Hillen over de nieuwe informatie. D66-leider Alexander Pechtold dringt erop aan om die reactie nog donderdagavond te krijgen.

Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij PvdA ziet in de brief van de Ctivd zijn idee over een ''foutenfestijn'' bevestigd. Hij vindt het ''onvoorstelbaar'' dat de MIVD de mail met het verzoek niet heeft opgemerkt en dat vervolgens Defensie het verzoek niet nabelt. ''De MIVD was fout, de Tromp zat fout en ook het operatiecentrum in Den Haag zat fout.'' Ook wees hij erop dat de MIVD wel een inlichtingenpositie had terwijl in het feitenrelaas stond dat dit niet het geval was. De minister heeft volgens hem heel wat uit te leggen.

Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van regeringspartij CDA vond het te vroeg om een oordeel uit te spreken. Het is volgens hem mogelijk dat de informatie van de MIVD niet is afgewacht vanwege de urgentie. Ormel vindt het geen goede zaak dat de dienst kennelijk moeilijk te bereiken is in het weekend. Hij heeft veel vragen voor Hillen, zei hij.

De Tweede Kamer krijgt naar verwachting vrijdag antwoord van het kabinet op nieuwe vragen die het feitenrelaas van maandag al hadden opgeworpen. Het gaat om 124 vragen, die woensdag ingeleverd moesten worden. Toen was deze informatie van de Ctivd nog niet bekend. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden