Felle kritiek op regeling DSB

Volgens de Stichting Woekerpolis Claim (WPC) is DSB spekkoper met het akkoord, dat na een aanbeveling van de Financiële Ombudsman tot stand kwam. Foto ANP Beeld
Volgens de Stichting Woekerpolis Claim (WPC) is DSB spekkoper met het akkoord, dat na een aanbeveling van de Financiële Ombudsman tot stand kwam. Foto ANP

DEN HAAG - Gedupeerde klanten van DSB schieten niks op met de overeenkomst die Stichting Steunpunt Probleemhypotheken donderdag met de bank sloot. Dat stellen bedrijfsfraudejager Pieter Lakeman en de Stichting Woekerpolis Claim, die eerder schikkingen trof voor klanten van onder meer Aegon, Fortis en ING.

Kern van de overeenkomst is dat de lasten van gedupeerden meer in lijn worden gebracht met hun inkomen. In ruil daarvoor moeten ze wel beloven geen schadeclaim tegen DSB in te dienen. De bank verkocht in combinatie met hypotheken dure koopsompolissen die klanten vaak niet eens nodig hadden. Aan de polissen zaten hoge provisies vast, waarmee DSB een groot deel van zijn inkomsten genereerde.

Pieter Lakeman spreekt van een 'werkelijk gruwelijke' regeling, die hooguit voordeel biedt voor mensen die financieel geen kant op kunnen. De regeling kost DSB 26 miljoen euro over een periode van tien jaar, volgens Lakeman een schijntje vergeleken met de inkomsten uit de koopsompolissen. Lakeman is nog steeds van plan een miljard euro te claimen bij de bank. ''Met de regeling die nu op tafel ligt, kan Scheringa dat geld in zijn zak steken.''

Volgens de Stichting Woekerpolis Claim (WPC) is DSB spekkoper met het akkoord, dat na een aanbeveling van de Financiële Ombudsman tot stand kwam. WPC adviseert DSB-klanten dan ook niet op de regeling in te gaan, tenzij het niet anders kan. WPC-voorzitter Jeroen Wendelgelst: ''De ombudsman geeft zomaar een 'generaal pardon' voor verkeerde advisering over door DSB verkochte beleggingsverzekeringen."

De Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman hoopt op korte termijn via een kort geding meer te bereiken voor DSB-gedupeerden. Hij mikt op lagere lasten, terwijl klanten ook de mogelijkheid houden een claim in te dienen. Lakeman wil dat klanten met betalingsproblemen niet langer worden gedwongen een aflossingscontract te tekenen. De klant moet dan een deel van zijn salaris met voorrang aan DSB afstaan. Door de maatregel te schrappen gaan de lasten omlaag. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden