Felix Meritis verkocht voor 2,5 miljoen euro aan vastgoedinvesteerder

Vastgoedinvesteerder Amerborgh koopt cultuurtempel Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam.

Elisa Hermanides
null Beeld ANP
Beeld ANP

Van de zes kopers die zich hadden gemeld, kwam de beheermaatschappij als beste uit de bus. Een commissie beoordeelde de biedingen aan de hand van een aantal criteria.

Amerborgh, dat ook eigenaar is van Het Compagnietheater en de Nieuwe Liefde, betaalt 2,5 miljoen euro voor de verwerving van de cultuurtempel.

Thema's
Eén van de belangrijkste eisen van de gemeente was dat het pand een cultureel-maatschappelijke bestemming zou krijgen. Amerborgh, in handen van ondernemer en filantroop Alex Mulder, gaat aan deze eis voldoen door het pand invulling te geven aan de hand van vijf thema's: kunst, poëzie en taal, wereld, wetenschap en filosofie, en psychologie.

Daarnaast wordt er voor miljoenen geïnvesteerd in achterstallig onderhoud. Eerder zei directeur Stef Collignon, bij Amerborgh verantwoordelijk voor kunst en cultuur, al in Het Parool dat Amerborgh het pand 'hoogwaardig' wil renoveren. 'Daaraan hechten wij veel belang.'

Afwaardering
In februari ging de vorige exploitant, debatstichting Felix Meritis, na decennia van financiële problemen failliet. De gemeente, die voor 2,8 miljoen garant stond voor het pand, besloot Felix Meritis te verwerven voor 5,2 miljoen euro om de leningen bij banken af te betalen. Een stuk meer dan wat Amerborgh nu betaalt.

Amerborgh liet eerder weten in contact te zijn met debatstichting Felix Meritis, die een doorstart heeft gemaakt. Wellicht dat deze dus weer een rol krijgt in het pand. De afgelopen tijd verzorgde fotografiemuseum Foam de invulling van het pand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden