Felix Meritis: problemen opgelost bij halvering huur

Burgemeester Eberhard van der Laan moet zorgen dat de huur van Felix Meritis wordt gehalveerd om het cultuur- en debatcentrum te redden.

David Guetta te gast in Felix Meritis Beeld anp

Dat zeggen het bestuur van de stichting Vrienden van Felix Meritis en veertig 'verontruste burgers' in een brief die ze aan Van der Laan hebben gestuurd. Onder de ondertekenaars zijn ex-politici Naïma Azough en Hedy d'Ancona, trendwatcher Farid Tabarki, publicist Felix Rottenberg, architect André van Stigt, cabaretier Jacques Klöters, schrijfster Nelleke Noordervliet, advocaat en rechter Willem van Bennekom. Het getal veertig ondertekenaars verwijst naar de veertig burgers die in 1788 Felix Meritis oprichtten.

Felix heeft sinds half december surseance van betaling. De curator en directeur Linda Bouws zoeken koortsachtig naar nieuwe financiering. De veertig zeggen dat als de huur van het gebouw wordt verlaagd van vier ton tot een 'basishuur' van twee ton, de problemen zijn opgelost.

Brandveilig
Die basishuur moet de hypotheekrente van 198.000 euro dekken. De huur kan worden verhoogd als de omzet weer stijgt boven de 2,1 miljoen euro omzet per jaar. Felix betaalt volgens de briefschrijvers al jaren veel huur vanwege de hoge kosten van aanpassingen en het brandveilig maken van het pand. Daar hebben andere culturele instellingen minder last van, omdat hun gebouw veelal in handen van de gemeente is, die dan ook de kosten draagt. Het gebouw van Felix is eigendom van een stichting, Felix Meritis Beheer.

Maarten Meijer van de vriendenstichting zegt dat te veel wordt gekeken naar de waarde van het grachtenpand alleen. 'Daarmee wordt geen recht gedaan aan de unieke formule die Bouws de afgelopen jaren heeft opgebouwd.' Het gat tussen de ruwweg twee ton rente en de vier ton huur die Felix betaalt, betreft volgens Meijer de aflossing van de hypotheek. Meijer: 'Felix Meritis Beheer wil graag blijven aflossen. Maar midden in de crisis moet je ook oog hebben voor waartoe dit allemaal dient. Dan kun je besluiten om in een paar slechte jaren minder af te lossen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden