Update

'Fel verzet en veel doden rond hoofdkwartier Kaddafi'

De opstandelingen in Libië zijn het militaire hoofdkwartier van Kaddafi in Tripoli genaderd, maar stuiten daar op fel verzet van Kaddafi-aanhangers. Daarbij is 'een groot aantal' rebellen omgekomen, meldt een woordvoerder van de rebellen. De verblijfplaats van Kaddafi zelf is nog steeds niet duidelijk; de Libische premier Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi, is uitgeweken naar buurland Tunesië.

Een man ruziet met een Libische rebel bij een checkpoint in Tripoli omdat hij een werknemer probeerde te vertragen. Beeld REUTERS
Een man ruziet met een Libische rebel bij een checkpoint in Tripoli omdat hij een werknemer probeerde te vertragen.Beeld REUTERS

Al-Mahmoudi zou gisteravond laat op het Tunesische eiland Djerba zijn aangekomen, meldt Reuters.

In Libië zouden aanhangers van Kaddafi hun tanks bij het hoofdkwartier in Libië hebben geparkeerd. Volgens de rebellenwoordvoerder wordt er overal geschoten. 'De situatie is niet stabiel. De troepen van Kaddafi gebruiken tanks bij het hoofdkwartier in Bab al-Azizyah.' De woordvoerder bevestigt ook dat de rebellen overal in Tripoli hun positie hebben ingenomen en ook rond het hoofdkwartier.

Voor de strijd tegen de troepen van Kaddafi hebben de rebellen vandaag versterking gekregen. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP meldde dat rebellen met tientallen voertuigen vanuit westelijke richting op weg naar Tripoli waren. Ook vanuit Misurata, oostelijk van Tripoli, zouden de rebellen versterkingen hebben laten aanrukken.

Troepen zoon Kaddafi naar Libië
Volgens de Arabische staatstelevisie heeft de zoon van Kaddafi, Khamis, de leiding genomen over troepen die op weg zijn naar het centrum van Tripoli. De eenheid vertrok van de residentie van Kaddafi. In Tripoli zouden de troepen worden geconfronteerd met Libische rebellen die momenteel in groten getale op weg zijn naar het centrale Groene Plein.

Khamis (1983) heeft de leiding over een speciale militaire eenheid. Begin augustus werd zijn dood nog gemeld.

Overgangsraad
De Nationale Overgangsraad van Libië wil snel verhuizen van het oostelijke bolwerk Benghazi naar de hoofdstad Tripoli in het westen van het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft Mahmoud Nacua, de zaakgelastigde in Londen van de Nationale Overgangsraad, maandag gezegd.

Volgens Nacua wil de Nationale Overgangsraad zich snel in Tripoli vestigen om te voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat. Hij zei dat dat de rebellen tegen Muamar Kaddafi circa 95 procent van Tripoli in handen hebben.

Lijfwacht gevangen genomen
Nacua vermoedt dat Kaddafi zich nog steeds in Tripoli bevindt. Hij zei 'dat de rebellen elke steen zullen omdraaien' om de Libische leider te vinden.

Een officier uit het rebellenleger zei dat een belangrijke lijfwacht van Kaddafi gevangen is genomen. Het zou gaan om Saad Masoud. Die zou hebben geprobeerd om met een grote som geld via zee uit Tripoli te vluchten.

Contactgroep Libië 'op hoog niveau' bijeen
De contactgroep voor Libië komt volgende week in Parijs bijeen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, vandaag gezegd.

Het gaat om een bijeenkomst op het hoogste niveau, nu het eind van het bewind van Muammar Kaddafi nadert. Juppé noemde geen datum. In de contactgroep zijn tientallen landen en internationale organisaties vertegenwoordigd.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil de komende dagen op het hoogste niveau overleggen met de Libische Nationale Overgangsraad en nodigt de leider daarvan ook uit naar Parijs te komen. Dit heeft Juppé vandaag gezegd. Frankrijk was de eerste wereldmacht die de raad erkende als legitieme regering van het Noord-Afrikaanse land. De regering van Sarkozy heeft nauwe contacten met de raad onder leiding van Mahmud Jibril.

Premier
De premier van het belaagde bewind van Libië, Al-Baghdadi Ali al-Mahmoudi, is uitgeweken naar buurland Tunesië. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera gemeld. Mahmoudi zou zondagavond op het Tunesische eiland Djerba zijn aangekomen en daar de nacht in een hotel hebben doorgebracht. Volgens bronnen van al-Jazeera wilden aanhangers van de Libische oppositie het hotel van Mahmoudi bestormen.

Uitgelaten rebellen rijden door Tripoli. Beeld REUTERS
Uitgelaten rebellen rijden door Tripoli.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden