Fel debat Marcouch en Baâdoud

Achmed Baâdoud: 'We moeten niet terug gaan in de tijd, maar vooruitkijken. Religie is privé'. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, was ooit gedoodverfd lijsttrekker van de PvdA in Nieuw-West. Hij moet nu vechten voor zijn politieke leven. Binnen de PvdA liepen de spanningen de laatste weken hoog op. De partijtop wilde Marcouch als lijsttrekker, het afdelingsbestuur accepteerde dat niet. Als compromis kwam Achmed Baâdoud, stadsdeelbestuurder in Osdorp, op nummer twee zodat de leden een keuze kunnen maken. Ook stadsdeelvoorzitter Marjo Teuling (Osdorp) heeft zich als kandidaat opgeworpen.

De drie gingen gisteren voor de eerste en laatste maal met elkaar in debat in een volgepakt zaaltje in de Verrijzeniskerk in Osdorp. Maar het ging om Ahmed en Achmed, realiseerde ook Teuling zich.

Het lijsttrekkerschap van de PvdA in Nieuw-West trekt door de betrokkenheid van Marcouch nationale belangstelling. Een cameraploeg van Netwerk, twee voorlichters van Marcouch, de stedelijk partijvoorzitter en verschillende kranten zijn er op afgekomen. Het debat zelf ontstijgt het stadsdeelniveau amper.

Marcouch kiest direct voor de aanval, zelfs bij een schijnbaar onschuldig onderwerp als de omvang van het nieuwe stadsdeel. In de loop van het anderhalve uur durende debat stelt hij acht keer, soms op scherpe toon, vragen aan Baâdoud. Het lijkt hem niet veel sympathie van het publiek op te leveren.

Herhaaldelijk brengt Marcouch de islam in stelling. Als het gaat om onderwijs over wereldgodsdiensten op de basisschool, wil hij weten wat Baâdoud vindt van de koranlessen op weekeindscholen.

Baâdoud is tegen meer aandacht voor religie in het onderwijs. Taal en rekenen, daar gaat het om. ''We moeten niet terug gaan in de tijd, maar vooruitkijken,'' zegt hij en hij wordt beloond met applaus. Religie is privé, aldus Baâdoud.

Volgens Marcouch moet de overheid zich wel bezig houden met religie, herhaalde hij diverse malen. Als mannenemancipatie wordt besproken, leidt Marcouch het debat snel naar moslimhomo's. ''Hou 's op met die hokjes,'' wordt uit de zaal geroepen.

De twee bestuurders slaan zich op de borst over hun eigen prestaties en kraken die van hun rivaal af.

Kantoren in Slotervaart staan leeg, beweert Baâdoud. Niet waar, sist een collega van Marcouch. Wij zijn van acht criminele groepen naar één gegaan, aldus Marcouch. ''Je hebt er nooit acht gehad,'' zegt Teuling.

Marcouch wil de problemen benoemen en spreekt over 'Marokkaanse Nederlanders'. Er was toch nooit gedacht dat twee Marokkaanse Amsterdammers om deze belangrijke post zouden strijden, zegt hij.

We zijn Nederlanders, zegt Baâdoud. ''Marokkaanse Nederlander, daar is niets mis mee,'' reageert Macouch. ''Nederlanders van Marokkaanse afkomst,'' is het antwoord van Baâdoud.

Maandagavond valt de beslissing op een algemene ledenvergadering. Aanhangers van Marcouch hebben een belteam gevormd, dat aan de hand van een script partijleden benadert. De vraag is hoe de voorstanders van Marcouch gemobiliseerd kunnen worden, zegt een van zijn steunpilaren. Ze is bang dat die denken dat het lijsttrekkerschap van Marcouch al geregeld is. (ADDIE SCHULTE)


Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden