Feitenoverzicht in de zaak-Wilders

null Beeld

De verdenking: Wilders wordt verdacht van groepsbelediging (art. 137c Wetboek van Strafrecht) omdat hij de Koran met Mein Kampf heeft vergeleken. De andere verdenkingen zijn: aanzetten tot haat en aanzetten tot discriminatie, zowel wegens ras als godsdienst (alle vier art. 137d WvSr). Op ieder van deze vijf delicten staat een maximumstraf van een jaar cel of een geldboete van de derde categorie, tot 7600 euro. Het wetboek onderscheidt verdachten die van deze misdrijven hun beroep of een gewoonte maken; zij kunnen maximaal twee jaar celstraf en geldboete van de vierde categorie tot 19.000 euro krijgen.

Officieren van justitie: Birgit van Roessel en Paul Velleman, beiden aanklager in Amsterdam met discriminatiezaken als expertise en beiden verbonden aan het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie.

Advocaat: Bram Moszkowicz, landelijk bekend door vele in het oog springende strafzaken, vooral die rond georganiseerde criminaliteit. De zaak-Wilders is de eerste zaak met volle media-aandacht sinds hij terugtrad als raadsman van Willem Holleeder.

De rechtbank: Jan Moors (voorzitter), Hanneke Lommen-Van Alphen en Marc van der Nat. Moors en Lommen-Van Alphen zijn beiden ook vicepresident van de rechtbank in Amsterdam.

De stroom aangiften tegen Geert Wilders komt serieus op gang als de Volkskrant op 8 augustus 2007 een ingezonden stuk van hem plaatst, waarin de politicus onder meer de Koran vergelijkt met Mein Kampf. In maart-april 2008, als de film Fitna uitkomt, komen daar nog tientallen aangiften bij.

In juni 2008 maakt het OM Amsterdam bekend de zaak tegen Wilders te seponeren. De uitlatingen van Wilders zijn volgens het OM niet te kwalificeren als haatzaaien.

Acht aangevers dienen in de zomer van 2008 een klacht in bij het gerechtshof. Via deze zogenoemde artikel-12-procedure willen ze bereiken dat het hof het OM opdracht geeft de PVV-voorman toch te vervolgen.

Op 21 januari 2009 geeft het hof het OM opdracht Wilders te vervolgen. Mogelijk zijn sommige van de uitlatingen strafbaar, meent het hof, en dat moet het OM nader uitzoeken.

Het OM dagvaardt Wilders op 12 september 2009.

20 januari 2010 is de eerste openbare zitting, een regiezitting waarin het verdere verloop van de strafzaak wordt vastgesteld.

Maandag 4 oktober 2010 begint de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Amsterdam. (NP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden