Feitenoverzicht 6-miljard-pakket

Het kabinet bezuinigt volgend jaar structureel 6 miljard extra, bovenop de al eerder aangekondigde bezuinigingen van eveneens 6 miljard. Een overzicht van de hoofdlijnen van het nieuwe pakket:

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien geeft een toelichting op de Miljoenennota Beeld anp

- in de zorg wordt volgend jaar bijna 1,5 miljard euro bespaard. Daarvan is 250 miljoen het resultaat van afspraken in het zorgakkoord. Deze besparing loopt op tot 1 miljard in 2017. Een verlaging van de zorgtoeslag levert volgend jaar 320 miljoen op. Op de uitgaven aan geneesmiddelen wordt 750 miljoen gesneden.

- de invoering van de huishoudentoeslag, die allerlei andere toeslagen gaat vervangen, kost volgend jaar 280 miljoen euro extra, maar leidt in de jaren erna tot een forse besparing, oplopend tot 1 miljard in 2017.

- de ministeries krijgen op hun budget geen correctie voor de inflatie: opbrengst 580 miljoen.

- het kabinet bezuinigt 750 miljoen euro op de totale loonkosten in de collectieve sector (exclusief zorg). Dat geld kan volgend jaar worden ingezet voor meer loon voor mensen die bij de overheid en in het onderwijs werken.

- ontslagvergoedingen die vastzitten in zogeheten stamrecht-bv's kunnen fiscaal aantrekkelijk worden opgenomen. Het kabinet gaat ervan uit dat een kwart van de mensen met zo'n stamrecht-bv dat ook daadwerkelijk doet. Samen met het schrappen van de regeling voor nieuwe gevallen, levert dat de fiscus volgend jaar ruim 2 miljard op.

- hogere belastingen voor de Nederlanders door het bevriezen van belastingschijven en heffingskortingen levert 980 miljoen op.

- geplande lastenverlichting voor bedrijven gaat niet door: opbrengst 640 miljoen.

- de crisisheffing die bedrijven betalen over hoge salarissen wordt verlengd: opbrengst 500 miljoen.

- extra geld wordt uitgetrokken om een geplande verhoging van de arbeidskorting voor werkenden te versnellen (kost 785 miljoen) en voor een koopkrachtreparatie voor de lagere inkomens (250 miljoen).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden