Feiten tegen Robert M. bewezen

Het bewijs tegen kindermisbruiker Robert M. is afdoende geleverd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag vastgesteld. Het hof verwierp de verweren die M.'s advocaten tegen de bewijsvoering hebben gevoerd.

(VLNR) Wim Anker, advocaat van Robert M., in gesprek met de advocaten-generaal C.A. van Beuningen en M. Bakker voorafgaand aan de uitspraak van het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak.Beeld anp

Het hof verklaarde daarmee bewezen dat M. 67 kinderen heeft misbruikt, beelden van dat misbruik heeft gemaakt en die beelden heeft verspreid. De uitvoerige bekentenissen van M. hebben als basis gediend voor het bewijs in de omvangrijke zaak.

Later in de ochtend zal het hof bekendmaken welke straf M. krijgt opgelegd. De rechtbank veroordeelde hem vorig jaar tot 18 jaar en tbs, in hoger beroep heeft justitie 20 jaar en tbs geëist.

Slachtoffer
Het hof bepaalde verder dat de ouders van kinderen die zijn misbruikt door Robert M., juridisch niet als slachtoffer zijn te beschouwen. De advocaat van de ouders, Richard Korver, heeft in het proces bepleit de ouders als direct slachtoffer van de misdrijven van M. te beschouwen. Volgens het hof moet de wetgever dat bepalen, het hof kan dat 'niet op eigen houtje'. Volgens de huidige wetgeving zijn de betrokken ouders geen slachtoffer.

De ouders zullen hun schadeclaims tegen Robert M. als gevolg hiervan aan de civiele rechter moeten voorleggen. Die moet M.'s aansprakelijkheid vaststellen, aldus het hof. Het hof beoordeelt alleen de smartengeldclaims die door de ouders namens hun kinderen zijn ingediend. Zij zijn juridisch wel rechtstreeks slachtoffer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden