Schuim

Feestvarkens zijn het niet, die illustratoren

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: De uitreiking van het Gouden Penseel en Gulden Palet.

De winnaars! De Gouden Penseel voor Harriët van Reek (Lettersoep) en de Gulden Palet voor Øyvind Torseter (Het gat)Beeld Schuim

Ik krijg nog een speciaal mailtje: de uitreiking is vervroegd, van 19.15 uur naar 19.00 uur. Maar in de fietstunnel onder het Rijks, dat schitterende stukje Amsterdam dat van een hoop jankers in de stad nog een verontschuldiging te goed heeft, zijn alle ingangen gesloten.

Ik kloppen. Een mevrouw met een V op haar colbertje doet aarzelend de draaideur op een kier. "We gaan pas om kwart over zeven open." Ik kijk op mijn telefoon. Het is 19.13 uur. Van zulke dingen kan ik nou intens genieten.

Even later gaat de deur open, en ik kan het niet laten even te kijken. 19.17 uur. Ik zeg daar verder niks over. De bar beneden is wel al open. Er is koffie, thee en water.

"Is er ook iets gezelligs?" vraag ik. Tenslotte moet ik ook sterren geven voor spijs en drank en ik gun iedereen het beste.

"Na afloop waarschijnlijk," zegt het vriendelijke barmeisje. Druk is het nog niet. Ik zie vrouwen, en een enkele man, die allemaal vast in een boekhandel werken, of anders geven ze les op een basisschool - die twee zijn altijd lastig uit elkaar te houden.

Ik neem een cupcake en een glas water. Met die sterren schiet het vooralsnog niet op.

De jury heeft 180 boeken beoordeeld. Jury-voorzitter Saskia de Bodt: "Wisselend in stijl, sfeer en kwaliteit. Maar hulde voor hen die onze kinderen verwennen, want wat is zo mooi als een geïllustreerd boek? Een applausje, misschien?" Dat komt er.

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Originaliteit wint vanavond. Harriët van Reek krijgt de Gouden Penseel voor Lettersoep. De hoofdpersoon is de letter L, en bijrollen zijn er voor brave, keurige en verliefde letters.

Het Gulden Palet is voor de Noorse Øyvind Torseter voor Het gat. Het boek, minimalistisch, met slechts enkele steunkleuren, heeft een gat in het midden. Dat gat zit naast een deur in de woonkamer, maar een pagina verder in een doos, een laboratorium, een hand, en uiteindelijk weer terug in de woonkamer. Hulde.

Daarna is er koffie, thee, water en champagne. Als feest moet het nog loskomen, het blijft als de pauze van een vriendinnenleesclub.

Het gezelschap verplaatst zich naar de Teekenschool, samen met twee meisjes in zwart met ieder een dienblad met bloemkoolroosjes en pompoentaartjes. Dat wordt nog lastig kiezen straks. Ik zie hier vanavond zo snel niemand op tafel dansen, nee.

Kinderen op jonge leeftijd enthousiast maken voor taal en beeld is een groot goed, maar feestvarkens zijn het niet, die illustratoren en hun aanhang.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat uitreiking Gouden Penseel en Gulden Palet
Waar Rijksmuseum, Museumstraat
Wie Harriët van Reek, Øyvind Torseter, Yvonne Jachtenberg, Ingrid Codon, Eppo van Nispen tot Sevenaer, Saskia de Bodt, Erik van Ginkel
Wanneer woensdag 21 september, van 19.17 tot 21.00 uur, max
Drank en spijs **
Sfeer **
Hans zag een meisje met een nog altijd vol dienblad bitterballen de feestzaal weer

De op één na winnaars: Yvonne Jachtenberg (Hondje) en Ingrid Codon (Mijn opa is een boom)Beeld Schuim
CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer geeft juryvoorzitter Saskia de Bodt als dank de 'Eppo-knuffel'. De Bodt: 'Keek ik angstig genoeg?' Yep!Beeld Schuim
De juryleden die ontkwamen: Irma de Bruijne, Jaap Friso, Judith Hessels en Lia Reedijk (vlnr)Beeld Schuim
Julie Hrudová, Daria Cohen-Caïro en Peter Roosendaal (vlnr), allen van CPNBBeeld Schuim
Gijs Schunselaar (CPNB), presentator Evelien Bosch en Dik Broekman (vlnr, Rubinstein). 'Is het leuk als we eerst een vol glas halen?' Dat lijkt Schuim wel, ja.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden