Feestorganisator Meubel Stukken in zwaar weer

Het gaat niet goed bij 'feestaannemer' Meubel Stukken. De organisatie van Valtifest, OWAP en Manifesto heeft betalingsachterstanden bij artiesten en bezoekers, en lijkt welhaast van de aardbodem verdwenen.

De laatste editie van Valtifest, in september 2016 Beeld Amaury Miller
De laatste editie van Valtifest, in september 2016Beeld Amaury Miller

Uit mails die het bedrijf naar artiesten stuurde en zijn ingezien door Het Parool blijkt Meubel Stukken met in elk geval festival Valtifest verlies te hebben geleden. Hoeveel is onduidelijk, maar het verlies is dusdanig groot dat 40 van de 60 artiesten die op het festival in september optraden nog op geld wachten.

Dat bevestigen betrokkenen. Hoeveel medewerkers, die dus niet als artiest voor het festival werkten, nog niet uitbetaald zijn, is onduidelijk. Sommige artiesten geven aan van boekingen eerder in 2016 ook nog geen cent gezien te hebben.

Crediteurenakkoord
In november is curator Vermeulen.Ulutuz door Meubel Stukken ingeschakeld om een crediteurenakkoord te sluiten met de gedupeerden. Daarbij wordt getracht in ieder geval een lump sum uit te keren aan betrokkenen. Het bedrijf heeft die opdracht na inzage van de boeken teruggegeven, omdat ook voor een dergelijke constructie niet genoeg geld in kas bleek te zijn.

Een woordvoerder van Vermeulen.Ulutuz laat weten dat het akkoord werd opgevraagd voor Valtifest B.V. Op het voormalige adres van Meubel Stukken stonden meerdere bv's ingeschreven.

Betrokkenen klagen ondertussen over de gebrekkige communicatie van Meubel Stukken. Oprichter en directeur Peter van der Meulen is met geen mogelijkheid te bereiken, ook niet door Het Parool, en reageert niet op mails. Het spaarzame contact dat er wel was verliep voornamelijk via zijn echtgenoot.

Het kantoor van Meubel Stukken is onlangs verhuisd van het adres aan Tussen de Bogen, blijkt uit navraag ter plaatse. Het nieuwe adres van het bedrijf zou de Anthony Fokkerweg in Nieuw-West zijn.

Ship Happens
Een andere behoorlijke slag voor het bedrijf moet bootfestival Ship Happens geweest zijn. Het festival werd in 2014 groots aangekondigd. Van 6 tot en met 8 mei 2016 zou een luxe cruiseschip van een Italiaanse rederij met 1160 hutten erop uitvaren voor drie dagen feest, waarbij eten, drinken en slapen in de prijs inbegrepen zat. Voorwaarde was dat de kaarten twee jaar vooruit gereserveerd zouden worden, met een aanbetaling van 250 euro. Binnen een week was het festival 'uitverkocht'.

Een snelle rekensom leert dat Meubel Stukken meer dan een kwart miljoen euro aan aanbetalingen ontvangen moet hebben. Het festival vond in mei vorig jaar echter niet plaats. Wel volgde een mail naar inmiddels boze aanbetalers, in handen van VPRO's 3voor12: "Het wordt wel wat duurder dan we eerder hebben aangeboden. Dat komt omdat de rederij die ons in de steek heeft gelaten ons destijds een te goedkoop en naar wij inmiddels hebben geconstateerd onrealistisch aanbod heeft gedaan. Verder waren er geen rederijen die Amsterdam als vertrek- en aankomsthaven hadden."

'Procederen had geen zin'
Volgens een voormalig medewerker van Meubel Stukken die niet met zijn naam in de krant wil begonnen de problemen met de eerste rederij, een Italiaans bedrijf, die kort na ondertekening van het contract bekendmaakte niet meer op Amsterdam te zullen varen. Het contract dat er lag moest ontbonden worden, en procederen had geen zin. "Er is ons te kennen geven dat een zaak met één rederij zou betekenen dat we het met iedere andere partij zouden kunnen vergeten." Er zou inmiddels al wel een intentieverklaring liggen voor de editie van 2017 met de Duitse rederij AIDA.

Waar het volgens de oud-medewerker nu om hangt is de verzekering van het project via een reisbureau. Anders dan bij festivals als Lowlands of het ooit ook door Meubel Stukken georganiseerde Bungalup zou Ship Happens als reis gezien worden, die verzekerd dient te worden volgens de richtlijnen van de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Hoewel de medewerker niet meer betrokken is bij Meubel Stukken of Ship Happens, is het bootfeest volgens hem nog steeds niet van de baan. "Maar het is lastig om openheid van zaken te geven aan kopers van kaarten en andere betrokkenen als je te maken hebt met contracten en geheimhoudingsplicht."

Valtifest 2017
Meubel Stukken blijft onderwijl, in ieder geval nog tot voor kort, feesten geven. Op 27 december vond in Paradiso nog een uitverkochte editie van Manifesto plaats. "Ik snap dat echt niet", zegt een boze artiest die nog op geld van Valtifest wacht. "Wij horen en krijgen niets, maar Meubel Stukken gaat gewoon stug door." Op Facebook is Valtifest 2017 ondertussen ook al aangekondigd. "Met het geld uit die kaartverkoop willen ze waarschijnlijk de artiesten van 2016 betalen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden