Feestje van de economische groei loopt op zijn einde

Economisch gezien was 2018 een topjaar. Nog nooit werkten er zoveel mensen, was de industrie zo winstgevend en de hypotheekschuld zo hoog. Dit jaar wordt echter minder feestelijk.

In 2018 sloten er 3145 winkels vanwege faillissement.Beeld Robin Utrecht

Dat voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Op alle terreinen van de economie ging het het afgelopen jaar goed. De totale groei kwam uit op 2,7 procent, slechts een fractie minder dan in 2017.

De groei werd vooral gedragen door huishoudens, die meer consumeerden, en bedrijven, die meer investeerden. Ook de overheid trok de portemonnee en stimuleerde zo de groei. De export bleef wat achter. Er zat nog wel groei in, maar minder dan eerdere jaren. Toen was de uitvoer de motor achter de stijgende welvaart.

Recordaantal banen
De grote groei kwam van huishoudens, die beduidend meer uitgaven dan in 2017. Daarvoor zijn een paar verklaringen. Ten eerste vonden meer mensen een baan. Eind vorig jaar waren 9,3 miljoen mensen aan het werk, die 10,4 miljoen banen hadden.

Nog nooit waren er zoveel banen in Nederland. Vooral in de zakelijke dienstverlening, handel en vervoer en horeca steeg het aantal banen. Uitzendbureaus kenden een flinke groei van het aantal uitzendkrachten.

De vraag naar arbeid steeg nog sneller dan het aantal banen. Dat leidde ertoe dat er eind vorig jaar 248.000 vacatures openstonden. Dat is een record, meldt het CBS. De krapte op de arbeidsmarkt heeft gunstige effecten voor werknemers. Hun lonen stijgen wat sneller.

Vorig jaar gingen de lonen harder omhoog dan de inflatie en dat leidde tot extra koopkracht. Die werd ook gebruikt door de consumenten, onder andere om huizen te kopen. Daardoor steeg de hypotheekschuld tot een recordhoogte van 705 miljard.

3145

Het aantal faillissementen bedroeg afgelopen jaar 3145. Dat was het laagste aantal deze eeuw.

De loonstijgingen deerden de bedrijven niet. Het afgelopen jaar maakten ze samen 255 miljard euro winst. Nog nooit was het Nederlands bedrijfsleven zo winstgevend.

Een flink deel van die winst kwam wel van buitenlandse dochterbedrijven. In Nederland zelf ging het ook goed met bedrijven. Het aantal faillissementen bedroeg afgelopen jaar 3145. Dat was het laagste aantal deze eeuw.

Handelsoorlog

Bedrijven investeerden veel meer afgelopen jaar. Vooral aan gebouwen, auto's en apparatuur werd meer geld uitgegeven. Al met al groeit de economie nu al 64 maanden op rij. De grote vraag is hoelang het feest blijft duren. Het CBS ziet al de eerste tekenen van afkoeling. Zo is het consumentenvertrouwen al enige tijd aan het dalen en is het nu zelfs negatief. Dat is vaak een voorbode voor een teruggang in de economie.

Voor dit jaar wordt nog niet op een recessie gerekend, wel op een flink lagere groei. De onzekerheid neemt toe. Vooral de brexit en een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China of de VS en de EU kunnen roet in het eten gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden