Schuim

Feestje van de dag: werk van F. Starik in de etalage

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Fabriek van Kleine Werken van F. Starik.

Hans van der Beek
Kunstenaar en Starikgids Mirko Krabbé, in een pak van zijn vriend.
Kunstenaar en Starikgids Mirko Krabbé, in een pak van zijn vriend. "Wat een feest om die kunstwerken aan de muur te hebben."Beeld Hans van der Beek

We staan voor de eerste etalage. Op het raam staat 'Een vork met een schuurspons eraan/dat eet voor een man niet lekker'. In de etalage hangt een zwart-witfoto van een jonge F. Starik, kaal, zware wenkbrauwen.

Alsof je naar Tommy Wieringa staat te kijken.

In dertien etalages, verspreid door zijn geliefde Staatsliedenbuurt, hangt een selectie van Stariks bewerkte foto's, schilderijen, collages. Alle deelnemers aan deze Starikwandelroute krijgen een formulier. Daarop kunnen ze op elk object bieden. Dat kan vanaf twee euro.

Zijn weduwe Vrouwkje Tuinman: "Dat kan écht vanaf twee euro."

Bij de tweede etalage staat 'Laten we buiten staan roken' op het raam. Achter me herhalen twee mensen die zin, met een zo raspend mogelijke stem. Zo hebben ze dat Starik duidelijk vaak horen zeggen.

In deze etalage hangt een schilderij uit Stariks academietijd, geschilderd op plat hout. Gids Mirko Krabbé: "Het was de krakerstijd. Materialen werden overal vandaan gehaald. Mooie tijd, die krakerstijd."

Tuinman: "Ja?"

Hier lopen warme herinneringen uiteen.

Het begint te motregenen. Dat is ook weer nergens voor nodig.

Joost Vermeulen deelt consumptiebonnen uit, allemaal eentje. "We komen in de societyrubriek, dus moet er drank zijn."

Is wel zo.

Een etalage vol klein werk nu. Veel processies, een zelfportret met zijn gezicht vol scheerschuim. Ook een foto van een geoliede hand.

Krabbé: "Ik moet denken aan de vinger in de Sixtijnse Kapel van Michelangelo. Er komt leven in al die kleine werken. Als je er een aantal ophangt, krijgt het zeggingskracht. Je kunt ook je eigen compositie maken."

Tuinman vertelt over een project van Starik: bevrijd de Jezussen. Hij sloopte een periode een heleboel Christusbeelden van een kruis. Tuinman: "Na zijn dood heb ik een doos vol kruisen en een doos vol ­Jezussen gevonden."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Wat ontzettend leuk dit allemaal, ik ken Starik alleen als dichter en van zijn optredens.

Tuinman: "Strakjes, in de Van der Hoopstraat, komt de volste etalage. Daar zit zijn hele leven in. Heb je al bonnen?"

Ze geeft er nog een paar.

"Het schijnt dat je straks in café Piet de Gruyter voor één bon ook een whisky-cola kunt bestellen, dus we willen wel een hoge beoordeling."

Ik beloof het.

Op 23 juni is de veiling. Van de opbrengst worden nieuwe projecten van KunstTraject in de Staats­liedenbuurt gefinancierd, in samenspraak met de erven van Starik. Vermeulen: "Dus we worden er niet rijk van."

Tuinman: "Potverdikkie."

Ze hoopt toch op een grote opbrengst. "Dan gaan we misschien zo'n verschrikkelijke F. Starik ­Poëzieprijs organiseren. Met plaquette. Dat had hij verschrikkelijk gevonden."

En stiekem ook wel leuk.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Fabriek van Kleine Werken, van F. Starik
Waar café Piet de Gruyter, Van Limburg Stirumplein
Wie Mirko Krabbé, Vrouwkje Tuinman, Boris von der Möhlen, Joost Vermeulen, Monique Edelschaap, Anne Marie Hoogland
Wanneer vrijdag 3 mei, 17.30 tot 20.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans mist de man

Zoon Boris von der Möhlen voor een portret van hem en zijn vader. Met vriendin Ellen van Uffelen. Beeld Hans van der Beek
Zoon Boris von der Möhlen voor een portret van hem en zijn vader. Met vriendin Ellen van Uffelen.Beeld Hans van der Beek
Monique Edelschaap, buurvrouw en beste vriendin van Starik, en zijn weduwe Vrouwkje Tuinman:
Monique Edelschaap, buurvrouw en beste vriendin van Starik, en zijn weduwe Vrouwkje Tuinman: "Bij een hoge opbrengst komt er misschien een F. Starik Poëzieprijs."Beeld Hans van der Beek
Colette Sloots en Joost Vermeulen van KunstTraject. Sloots:
Colette Sloots en Joost Vermeulen van KunstTraject. Sloots: "We werken al zo lang samen en nu zijn we ver­eeuwigd. Ik ben je erg dankbaar."Beeld Hans van der Beek
Kunstenaar Abys Kovács-Wieg en kunsthistoricus ­Harry J. Kraaij.
Kunstenaar Abys Kovács-Wieg en kunsthistoricus ­Harry J. Kraaij. "Laat drs. maar weg, voor Het Parool. Nee, die J. wel graag."Beeld Hans van der Beek
Anne Marie Hoogland, zakelijk leider Nationale Opera, en Tom Verdijk, succesvol uitvinder:
Anne Marie Hoogland, zakelijk leider Nationale Opera, en Tom Verdijk, succesvol uitvinder: "Nu zien mensen mij in de krant en zeggen ze: kijk, die leeft nog."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden