Schuim

Feestje van de dag: Waar is het everzwijn?

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Amsterdam zoals het ooit was.

De tweedejaars met een opdracht: Thomas Mitchell, Noé Vivies, Ayse Coban, Blaž Damjan en docent Hugo Ouwehand: 'Een honderdprocentscore. Wat ze hebben geleverd, is af' Beeld Schuim

Leerlingen van de Hogeschool Den Haag verzorgen een vijfgangendiner met gerechten uit het Amsterdam van de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw.

Nu ben ik niet van de bruine bonen en al dat pekelen hoeft van mij ook niet, maar het wordt in ieder geval bijzonder. Ik denk alleen niet dat ze toen al gin&tonic hadden, maar daar is het wel het weer voor.

Op tafel staan nootjes. Hadden ze die toen al? En zeker die groene?

Ik moet streng zijn vanavond.

Thomas Mitchell vertelt hoe dit project is ontstaan. Tweedejaars leidinggevenden moeten een ­special event organiseren en ze werden geïnspireerd door de ArcheoHotspots in het Allard Pierson Museum.

In oud Amsterdam hadden de mensen een diep gat onder in hun huis. Daar kiepten ze alles in, van afval tot het ochtenddrukje, ik vat het even samen. Die gaten zijn een archeologische goudmijn.

Zo weten we wat Amsterdammers destijds aten, in elk geval de rijke. Er zijn botjes van gevleugelte gevonden, veel eierschalen, maar ook pitjes van perziken, kersen, druiven, olijven.

Met hulp van kenners als Onno Kleyn, deze avond helaas afwezig, stelden de leerlingen een menu ­samen. Mitchell: "Als je het mensen vraagt, zeggen ze: kroket, frikandel, misschien rookworst. Maar de Nederlandse eetcultuur was wel wat meer."

Ik vind het nu al helemaal leuk. Ik heb nooit iets gedaan met mijn studie, maar de diep verstopte historicus in mij komt los als een kwispelende puppy.

Aan tafel!

We beginnen met een snackie: ­ossenworst met mosterd. Zo ken ik Amsterdam.

Dan een voorgerecht uit de zestiende eeuw: asperges met erwten. Kijk, daar gaan we al. Ik ben de enige Limbo die niet van asperges houdt, en elke peulvrucht in het algemeen. Liepen er toen geen everzwijnen rond, van mijn part zonder shoarmakruiden?

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Ik eet die spargel wel gewoon op natuurlijk. Die jongens en meisjes hier kunnen er ook niks aan doen.

Nog lekker stevig ook, zeg. Helemaal niet die snot uit mijn jeugd. Dan laat ik me ook maar door de kapucijnersstoofpot verrassen.

Helaas, de begin zeventiende eeuw laat ik aan me voorbijgaan. De worstjes eet vader er wel uit.

We komen bij de Gouden Eeuw. Gerookte haring met wortels, uien, mierik en crème fraîche. Die mensen hadden het goed! Ook met een meurend gat in de kelder.

Het hoofdgerecht is eend met rode biet, aardappel en spinazie. Het ziet er schitterend uit. Echt jammer dat er destijds geen Insta was.

Het toetje sla ik over, zoals altijd. Ik moet nu eenmaal door de eeuwen heen al een beetje op de kilo's letten.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Amsterdam zoals het ooit was
Waar Le Début, Jan Evertsenstraat
Wie Hugo Ouwehand, Thomas Mitchell, Noé Vivies, Blaž Damjan, Ayse Coban
Wanneer donderdag 18 april, 17.30 tot 21.30 uur

Drank en spijs *****
Sfeer ***
Hans raakte ontroerd door zo veel enthousiasme van zo veel jongelui

De topbrigade van de Hotelschool Den Haag in West Beeld Schuim
Hobbykok Abdel Kwyasse (KwyassEvents): 'De asperges hebben precies de goede garing.' Met gebieds­ontwikkelaar Ellen Nieuweboer Beeld Schuim
De kapucijnersstoofpot. Fotograaf Jeroen Snijders: 'Heerlijk!' Printontwerper Yvonne van der Zee: 'Iets te waterig. Ik hou van kapucijners' Beeld Schuim
Oud-Esprit Scholendirecteur Fred Habold: 'Lekker die ­haring. De onderkant smaakt naar paling. Of maak ik nu een culinaire blunder?' Met Koen Voors (Universiteit Leiden) Beeld Schuim
Voedselwetenschappers Julia Prusakova en Dimitris Lykomitros, bij het hoofdgerecht met eend. 'We praten al de hele avond alleen over eten' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.