Schuim

Feestje van de dag: opfrisser voor de puberkwab

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Puberbrein binnenstebuiten.

Auteurs Huub Nelis en Yvonne van Sark. Nelis: `Je moet ze wel serieus nemen, maar je mag relativeren. Het is biologie.`Beeld Hans van der Beek

Het puberbrein ken ik maar al te goed. Dat van mezelf en onlangs heb ik er nog twee meegemaakt, de nasleep is gaande. Ik heb een overheersend beeld van mijn poging tot opvoeding. Een jongetje van drie, vier dat krijsend van woede op zijn rug ligt in een of andere woonkamer. Peuterpuberteit, las ik in boekjes.

Wanhopig keek ik toe. "Wat moet ik nou?" vroeg ik aan de broer van mijn moeder, toen al dood. Hij keek ook toe, en zei: "Jongen, waarom zou jij het beter hebben dan je ouders?"

Dat beeld heeft me overeind gehouden, elke keer als ik mijn zonen uit het raam wilde gooien. Ik was er in mijn tijd veel beter in. In Pakhuis de Zwijger leidt Rob Oudkerk een tafelgesprek. Tien jaar geleden schreven Huub Nelis en Yvonne van Sark Puberbrein binnenstebuiten. Er werden 85.000 exemplaren van verkocht.

Grappig bijeffect: pubers in het hele land zeiden opeens "Want mijn frontaalkwab is nog niet af," als ze hun kamer niet wilden opruimen. Nu is er een vernieuwde versie. Er zijn namelijk nieuwe inzichten in de hersenwetenschap en ook het wereldbeeld van pubers is veranderd, alleen al door de smartphone.

Aan tafel komen twee onlangs ex-pubers. Dila Dogan sloot zichzelf af, volgens haar moeder dan. Dogan: "Volgens mij viel dat wel mee. Ik was gewoon graag alleen. Ik had alleen geen zin om beneden samen naar The Voice te kijken." Kim Nanninga was in de war. Ze begreep zichzelf niet, haar ouders niet.

Daar schreef ze gevoelige liedjes over. Nanninga is nu, anderhalf jaar later, moedig genoeg die liedjes op gitaar te zingen voor een volle zaal. En Dogan organiseerde de klimaatdemonstraties en zit vrijdag opnieuw in Het Torentje voor overleg met Mark Rutte.

Wat Puberbrein binnenstebuiten
Waar Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade
Wie Huub Nelis, Yvonne van Sark, Rob Oudkerk, Dila Dogan, Kim Nanninga, Sofie Defraye
Wanneer woensdag 3 april, 15.00 tot 17.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans nam ze gewoon niet serieus; dat hield hem op de been.

Modelpubers, zeg ik. Zo kan ik het ook. Tijdens de naborrel vraag ik het de twee auteurs toch nog even: waar in het brein zit dat schaamteloze egoïsme van pubers precies?

Van Sark: "Is het echt egoïsme, of self centered, jezelf als het centrum van het universum zien?" Nelis: "Of een gebrek aan empathie? Een jongen van vijftien kan de woonkamer binnenkomen en gewoon de tv omschakelen naar Cartoon Network. Hij ziet dat niet als bot, hij oefent empathie."

Van Sark: "Het is echt een valkuil vanuit het perspectief van een volwassene te kijken. Ik was laatst ziek en toen dacht ik ook: kom op jongens, breng me toch een kopje thee. Maar je kunt het ook gewoon vragen. Dan doen ze het wel. Ze bedenken het alleen zelf niet."

Tijdelijk gek in hun hoofd dus. Het troost wel.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Presentator Rob Oudkerk en zijn vriendin/psycholoog Francisca Kramer. Haar twee puberzonen zitten de hele dag op de telefoon. `We worden er radeloos van.`Beeld Hans van der Beek
De ideale pubers Kim Nanninga en Dila Dogan. Beetje terugtrekken op hun kamer.Beeld Hans van der Beek
Docent Barbara Linders: `Wie kan er nou veertig minuten luisteren? Ik ook niet.` Met pubermoeder Esther van Zutphen.Beeld Hans van der Beek
Sigrid Allersma en Sofie Defraye van uitgever Kosmos. `Het boek was een backlisttitel. Een piek in het begin en daarna lang doorlopen. Daarom deze update.`Beeld Hans van der Beek
Anne-Marie Broeders (Ouder- en Kindteams): `Je hebt betere gesprekken. Al gooit hij ook met deuren.` Ninette van Hasselt (Trimbos Instituut): `Ik zag er tegenop, maar vind het leuker.`Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden