Schuim

Feestje van de dag: Liever tequila dan chocoladebier

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Hot Chocolate Awards 2019.

Jurylid Janny van der Heijden en winnaar Kees Raat (Metropolitan): 'Het gevoel van je rijexamen. Dat je denkt: ik heb het niet gehaald - en toch hopen van wel.'Beeld Hans van der Beek

In de Beurs van Berlage ruikt het naar chocolade. Als je daar van houdt, heb je het hier goed. Dit is het Chocoa festival: zalen vol standjes met tastings en boeken en ook eentje met een rad van fortuin. Daar is een fikse reep te winnen, meestal niet overigens. Er staat wel de langste rij.

Ik wandel rond. Samenvattend: fair trade is ook in de chocoladebusiness stevig in de mode. Achter de stand van Mark Rin Chocolate uit Thailand staat een vrouw met een schaar op een stuk chocolade in te steken. We mogen gerust spreken van hakken. Er komen hooguit splinters van af.

Ik weet niet of dat slechte reclame voor chocolade is of juist goede. Met een kunstgebit heeft chocolade uit Thailand in elk geval weinig nut.

Ik kijk geamuseerd toe. Een andere standmedewerker gaat snel in mijn beeld staan, uiterst vriendelijk glimlachend, want ook dat is Thailand.

Later staat hier een bakje met chocoladegruis, klaar om te proeven. Blijkbaar was dit de bedoeling. Ik ben hier voor de Hot Chocolate Awards. Het podium is knus gemaakt met Perzische tapijtjes en Chesterfieldbanken.

Daar komt de jury, Janny van der Heijden voorop. Medeorganisator Caroline Lubbers struikelt bijna over zo'n tapijt.

"Bijna een gevallen vrouw," zegt Van der Heijden, een goede grap die vervliegt in de echo van de toch wat holle Effectenbeurszaal.

Een hoop chocolademakers stellen zich kort voor, in weinig vloeiend Engels en ook niet gewend een microfoon een beetje dicht bij de mond te houden. Als tv-format is dit ongeschikt.

De vijf finalisten komen uit vele continenten, maar het wordt Hollands Glorie vandaag. Winnaar is Kees Raat van Metropolitan in de Warmoesstraat. Hij nodigt me uit te komen proeven bij zijn stand en dat kun je dan met goed fatsoen niet weigeren.

Wat Hot Chocolate Awards 2019
Waar Chocoa, Beurs van Berlage
Wie Janny van der Heijden, Kees Raat, Caroline Lubbers, Hans Zevenhek,
Sirapop La-on, Clay Gordon
Wanneer zondag 24 februari, 14.30 tot 17.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer **
Hans moest, lastig uit te leggen aan velen, hard werken

Ik drink warme chocolade van de wereldkampioen. Als je ervan houdt, is het top, dat proef ik ook nog wel. Hij wijst me nog op zijn tasting van chocoladebier. Daar heb ik werkelijk helemaal geen beeld bij, dus dat wil ik niet missen.

In de Administratiezaal krijg ik een kartonnen bekertje met een bodempje chocoladebier, 9,8 procent alcohol, geen schuim. En een lik chocolade op mijn hand.

Van chocoladegoeroe Clay Gordon moeten we eerst ruiken. Dan relaxen. Daarna neus in de beker. Dan een likje van de chocolade en een slokje van het bier, om en om, net als met tequila.

Gordon vertelt een heel verhaal hoe die smaken elkaar aanvullen en veranderen en wat niet, maar ik proef toch vooral een ongenadige hoeveelheid cacao.
Dan nog liever die helse tequila.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Chocoladegoeroe Clay Gordon: 'We proberen een nieuw ritueel. Een likje chocolade en dan een slokje chocoladebier. Zoals een tequilashotje.'Beeld Hans van der Beek
Jurylid/professioneel koffieproever Hans Zevenhek en medeorganisator Caroline Lubbers: 'We willen de betere chocolade op de kaart zetten, maar dat was wel duidelijk, hè.'Beeld Hans van der Beek
Zina Raat, dochter van de wereldkampioen, en Sofie Schwab bij de stand van Metropolitan. Schwab: 'Net was het druk. Toen stond er wel een televisiecamera.'Beeld Hans van der Beek
Aron van Groos en Chiana Selder van Krokant Agency, voor de betere selfies.Beeld Hans van der Beek
Sirapop La-on en Elodie Attia van Mark Rin Chocolate uit Thailand, alleen handig eetbaar als gruis.Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden