Schuim

Feestje van de dag: Lessen uit 1938 en van nu

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Niemand Wil Ze Hebben.

Hans van der Beek
Auteur Linda Polman krijgt de perspenning van verzetsheld Gerrit Jan van Heuven Goedhart: 'Ik ga proberen dit waard te zijn.' Beeld Schuim
Auteur Linda Polman krijgt de perspenning van verzetsheld Gerrit Jan van Heuven Goedhart: 'Ik ga proberen dit waard te zijn.'Beeld Schuim

De prijs voor de meest wrange boektitel van het jaar kunnen we uitreiken. Linda Polman schreef Niemand Wil Ze hebben, een boek over het Europese vreemdelingenbeleid.

Haar verhaal begint in 1938, in het Franse kuuroord Evian, tijdens de eerste internationale top over een vluchtelingencrisis. Duidelijk werd: niemand in Europa zat te wachten op de exodus van Joden uit nazi-Duitsland.

De argumenten klinken ook vandaag bekend in de oren. Verstoring van de samenleving, niet stroken met normen en waarden en het inpikken van huizen en banen.

Waarop NSDAP-krant Völkischer Beobachter smalend opende met de kop 'Keiner will sie haben'.

De presentatie is in een Eritrees-Ethiopisch restaurant in Noord. Na afloop is er een buffet. 'Ik trakteer!' mailt Polman.

De metro naar Noord zit behoorlijk vol, ik denk, ik meld dat toch even.

Goed verstopt op een industrieterreintje gaat een trap naar boven en dan ruikt het meteen naar warm welkom. Grote zaal ook, gezellige zitjes, helemaal goed.

"Waren er geen grote feesten?" vraagt Polman na een warme hand. Ik leg weer uit dat het mij om de afwisseling gaat, en niet alleen om de grote namen.

Polman: "Nou, we hebben grote namen, hoor. Daar staat Lieve Joris, en Bergliot van Heuven Goedhart is er ook. Zij is de dochter van."

Als je een tijdje bij Het Parool werkt, is Gerrit Jan van Heuven Goedhart inderdaad een heel grote naam. Verzetsheld, de eerste hoofdredacteur van deze krant.

Nu die andere geschiedenisles.

'De notulen van Evian in 1938 zouden nu geschreven kunnen zijn,' schrijft Polman in haar boek. Tijdens haar praatje wil ze het vooral hebben over Van Heuven Goedhart.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Eind jaren dertig schreef hij al: 'Het Nederlands beleid is het wild achterna jagen en de grens terugduwen van Joodse immigranten. De regering is hard als een spijker. Maar wat te denken van het volk dat lauw aan de zijkant blijft staan?'

Het koste hem zijn baan als hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad.

Na de oorlog werd hij de eerste voorzitter van vluchtelingenorganisatie UNHCR, een moedeloos makende baan. Hij stierf op 55-jarige leeftijd aan een hersenbloeding.

Het eerste exemplaar van het boek is voor zijn dochter. "Wat een godsgruwelijk, maar erg goede titel. Vader zat in een urn en is uitgestrooid, dus het kan niet, maar hij zou zich omdraaien in zijn graf."

Daarna geeft ze Polman de pers­penning van haar vader, uit 1946, destijds hoofdredacteur van Het Parool, waarmee hij politieafzettingen voorbij kwam.

Polman: "Ik ben dit niet waard."

Van Heuven Goedhart: "Ik zou geen betere bestemming weten."

Polman houdt het niet droog, en velen met haar.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Niemand Wil Ze Hebben
Waar Semai, Papaverhoek
Wie Linda Polman, Bergliot van Heuven Goedhart, Lieve Joris, Maartje Wildeman, Jurgen Maas, Arnold Karskens
Wanneer dinsdag 26 februari, 17.00 tot 20.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans’ studie geschiedenis kwam eindelijk eens van pas

Dochter Bergliot van Heuven Goedhart: 'Linda is een roepende in de woestijn van het rechtvaardigheidssysteem.' Met schrijver Lieve Joris. Beeld Schuim
Dochter Bergliot van Heuven Goedhart: 'Linda is een roepende in de woestijn van het rechtvaardigheidssysteem.' Met schrijver Lieve Joris.Beeld Schuim
Maartje Wildeman, agent van Polman, en uitgever Jurgen Maas. Beeld Schuim
Maartje Wildeman, agent van Polman, en uitgever Jurgen Maas.Beeld Schuim
De tafel oorlogsverslaggevers: Antoinette de Jong, Robert Knoth en Arnold Karskens: 'Dit is lekkerder dan aan het front van Eritrea.' Beeld Schuim
De tafel oorlogsverslaggevers: Antoinette de Jong, Robert Knoth en Arnold Karskens: 'Dit is lekkerder dan aan het front van Eritrea.'Beeld Schuim
Million Tewelde en Feben Kahsay van restaurant Semai, door good old Hiske Versprille ook al bejubeld. Beeld Schuim
Million Tewelde en Feben Kahsay van restaurant Semai, door good old Hiske Versprille ook al bejubeld.Beeld Schuim
Lijn, vriendin van Polman, en introducee Annelies van Urk: 'Willen wij zo in de krant?' Beeld Schuim
Lijn, vriendin van Polman, en introducee Annelies van Urk: 'Willen wij zo in de krant?'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden