Schuim

Feestje van de dag: het mooiste filmfeest van het jaar

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: het Filmbal 2019.

Hans van der Beek
Kapitein Alex Klaasen en zijn bemanning Beeld Schuim
Kapitein Alex Klaasen en zijn bemanningBeeld Schuim

Toch even een vraag. Mijn trein remt af bij het perron op CS. Een vrouw voor me drukt op het deurknopje. En nog een paar keer. Als de trein stilstaat nog twee, drie keer.

Dan gaat het deurknopje op groen. Wij allemaal wachten, maar ze drukt niet. Ze heeft tenslotte al zes, acht keer gedrukt.

Ik strek me langs haar heen, druk en zeg: "Als de knop groen is, gewoon één keer drukken."

De deur gaat open, de vrouw ­stiefelt weg.

Mijn vraag. Was dit nou een geval van mansplaining?

Maar goed, ik ben op weg naar het Filmbal, het Boekenbal van de filmwereld. Het is vooral voor de mensen achter de schermen, maar acteurs zijn ook welkom.

Bij de loopbrug naar Eye zit een hippie op flinke leeftijd, rugzak met matje en al naast zijn voeten. Hij speelt zo'n fluit uit de Engelse middeleeuwen.

In het gras naast hem dansen twee meisjes, ook middeleeuws. Ik vermoed gewoon voorbijgangers.

Ik vind het Filmbal 2019 nu al een avontuur.

Een grijzende man achter de garderobe neemt, toch al met weinig enthousiasme, mijn jas aan. Zuchtend zoekt hij het lusje in mijn overjas, ook op leeftijd.

Tevergeefs. Die is al een tijdje ­wijlen.

Met de grootst mogelijke tegenzin hangt hij mijn jas op. Zonder oogcontact krijg ik een plastic nummertje.

Nog geen voet binnen en ik vind het feest nu al geslaagd.

Het restaurant van Eye is tot op de trappen gevuld. Geen enorme glamour, maar losjes en vrolijk. Zoals dat gaat achter de schermen.

Opeens, een scheepsbel.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Bovenaan de trappen roept kapitein Alex Klaasen dat we welcome on board zijn. Zijn matrozen gooien reddingsboeien omlaag.

Dans, zang en The Love Boat, en daarna gaat de dj weer verder met een levende zangeres en saxofonist. Ik snap helemaal dat de filmwereld hier jaarlijks naar uitkijkt.

Terugkomend gebbetje is het ­fotomoment op het buitenterras. Vorig jaar sneeuwbergen en een ­ijsbeer en nu een bootje tussen geschilderde golven. Op het moment van de foto spuit een stoommachine. Dat heeft met het thema te maken: the blue edition.

De rij is aanzienlijk.

Kijk, daar ligt Hans Dagelet, overdwars in de boot, broek naar beneden. Ik ben alleen geen snelle fotojournalist. Maar beter ook. Anders kwam ik al een tijdje nergens meer binnen.

Daar zijn ook Sacha de Boer en Rick Nieman. Sorry beste mensen, niet alweer.

Nieman: "Ik kwam een keer ­Ronald Plasterk twee dagen achter elkaar op een feestje tegen. Hij zei: "Zoals de ene hoerenloper tegen de andere zei: 'Ik doe dit normaal nooit!'"

Die ga ik onthouden.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Filmbal 2019
Waar Eye, IJpromenade
Wie Alex Klaasen, Martin Koolhoven, Diederik Ebbinge, Hans Dagelet, Derek de Lint, Marjolijn Bronkhuyzen
Wanneer donderdag 4 april, 21.30 tot 02.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans zocht zich suf naar Monique van de Ven.

Is dit het leukste filmfeest van het jaar? Regisseur Martin Koolhoven: 'Ik denk het wel.' Acteur Diederik Ebbinge: 'Nummer zes. Ik ben hier overigens voor het eerst' Beeld Schuim
Is dit het leukste filmfeest van het jaar? Regisseur Martin Koolhoven: 'Ik denk het wel.' Acteur Diederik Ebbinge: 'Nummer zes. Ik ben hier overigens voor het eerst'Beeld Schuim
Acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley, de prom king en queen van elk filmfeest in deze stad Beeld Schuim
Acteur Hans Dagelet en violiste Esther Apituley, de prom king en queen van elk filmfeest in deze stadBeeld Schuim
Derek de Lint, éminence grise van de Nederlandse ­cinema, en collega-actrice Marjolein van Panhuys. 'We hebben samen een korte film gemaakt' Beeld Schuim
Derek de Lint, éminence grise van de Nederlandse ­cinema, en collega-actrice Marjolein van Panhuys. 'We hebben samen een korte film gemaakt'Beeld Schuim
Marjolijn Bronkhuyzen (Eye): 'Het mooiste feest, in het mooiste gebouw.' Met, geen toeval, Philip Beckmann van Delugan Meissl, het architectenbureau van Eye Beeld Schuim
Marjolijn Bronkhuyzen (Eye): 'Het mooiste feest, in het mooiste gebouw.' Met, geen toeval, Philip Beckmann van Delugan Meissl, het architectenbureau van EyeBeeld Schuim
In de openluchtfotobooth: arts/actrice Yolanda Schoo en Nathalie Schuit (Cinemien). 'Wil je nog een bepaalde pose?' Beeld Schuim
In de openluchtfotobooth: arts/actrice Yolanda Schoo en Nathalie Schuit (Cinemien). 'Wil je nog een bepaalde pose?'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden