Schuim

Feestje van de dag: guilt free ijs wint het niet van klassiekers

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de blinde ijstest.

Ceremoniemeester Marcus Polman en notaris Linda Velthuis. Ze ziet dat alles ordelijk verlooptBeeld Schuim

Perfect weer voor een ijsje. Maar ja, suikerbommetjes en dat mag niet van de dokter. Caloriearm ijs is daarom alleen maar toe te juichen, al moet het wel eerst nog smaken als echt ijs.

In theorie kan dat. Mijn vriendin, chef-kok, werkt aan een eigen recept voor suikervrije chili-loempiasaus. Dat is het meest romantische dat iemand ooit voor me gedaan heeft.

In restaurant Bleu komt een testpanel bijeen. Ik hoop op blinddoeken. Er is ook een heuse notaris, ze pakken het serieus aan.

De proefkonijnen verzamelen in een knusse achterruimte. Daar is Robert Verhoeven van Pitch PR. Hij organiseerde vorig jaar de presentatie van vegetarische kroketten. Die smaakten net als echt. Op de vegetarische frikandel moesten ze nog even knutselen.

Verhoeven: "Over anderhalve maand zijn ze klaar! Jij krijgt als eerste een uitnodiging."

De techniek schrijdt voort en staat voor niets. Fijn is dat.

Ik kom naast de notaris te zitten. Waar gaat ze vooral op letten?

Bloedserieus: controleren of het ijs van de juiste doos in de juiste cupjes gaat. Dat iedereen hetzelfde ijs krijgt. Dat geen formulieren worden verwisseld.

Linda Velthuis: "Lekkere taak vandaag, toch?"

Op het menu staat ijs uit de supermarkt, drie rondes met vijf verschillenden smaken. Geen blinddoeken, jammer.

We beginnen met vijf bakjes salted caramel. Daar moet je dan een beoordeling over geven. Uiterlijk, structuur, smaak/nasmaak, overige waarneming en een eindcijfer.

Maar goed dat ik geen culi ben, ik kan hier niets mee. Ik vind ijs lekker of minder lekker, net als wijn. Alleen over vegetarische frikandellen heb ik een substantiële mening.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Om me heen wordt geproefd en genoteerd. De notaris kijkt toe. Alles verloopt vooralsnog correct. De notaris: "Jullie eten heel netjes."

Na elke ronde worden de monden geneutraliseerd met water en citroen. Een slokje bier werkt ook.

Alom vinden ze bakje 4 het zoetst, maar ook meteen het lekkerst. Verder kunnen we de discussie scherp samenvatten met: smaken verschillen.

Ronde 2 is met cookie dough. Dat is aan mij niet besteed. Als ik al ijs eet, is dat eigenlijk altijd citroen. Ik ben altijd heel normaal gebleven. Ronde 3 met chocolade laat ik al helemaal passeren.

De onthulling dan.

We hebben low calorie/veganistisch/guilt free ijs gegeten, aangevuld met klassiekers als Häagen-Dazs, Ben & Jerry's en Magnum. In de beoordelingen springen de klassiekers er toch uit.

Verhoeven: "Mensen houden van zoet, mensen houden van room. Zo zijn we voorgeprogrammeerd."

Daarom.

Voorlopige conclusie: guilt free ijs is nog lang geen vegetarische kroket van Beckers, of de chili-loempia­saus bij mij thuis.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat blinde ijstest
Waar Bleu, Prinsenstraat
Wie Marcus Polman, Linda Velthuis, Robert Verhoeven, Jonah Freud, Charlotte Kleyn, Marjolein Hurkmans
Wanneer woensdag 27 februari, 16.00 tot 17.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans zoekt nog een investeerder

Bram Hahn (Elsevier Weekblad): 'Eentje leek wel het ­binnenste van een Milky Way.' Met culinair historicus Charlotte KleynBeeld Schuim
Megan Krijger (WijnSpijs) en Jonah Freud (Boekhandel): 'Ik ben Montessoriaan, ik werk niet met cijfers.'Beeld Schuim
Marjolein Hurkmans, culinair redacteur De Telegraaf: 'Die laatste is vast heel ecologisch verantwoord.' Met ­Sanomastagiair Evi van HoudtBeeld Schuim
Caroline Schuller, lifestyle redacteur, en foodblogger Hilde Roovers: 'Bij die eerste was alsof ik op zand zat te kauwen'Beeld Schuim
Robert Verhoeven en Anna Jurgens van Pitch PR. 'De afwas doen we tussendoor'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden