Schuim

Feestje van de dag: een sentimentele Erwin Olaf-première

Fotograaf Erwin Olaf met Teun Frieszo, decennia zijn partner. Vroeger beeldschoon, nu mooi breekbaar.Beeld Hans van der Beek

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: première Erwin Olaf – The Legacy.

Het is dan wel een première, maar voor de dresscode is goddank het hitteplan van kracht. In de John Kraaijkamp Foyer verzamelen de gasten voor Erwin Olaf – The Legacy, allemaal lekker zomers en luchtig.

Het hitteplan schrijft verder voor: voldoende drinken en inspanning beperken. Laat ik daar dan maar eens kalmpjes mee beginnen.

Daar is Erwin Olaf, het onderwerp van de documentaire. Ja, of het lijdend voorwerp, dat is in een film van Michiel van Erp altijd even afwachten.

Ik kijk om me heen. Waar Van Erp gaat, zijn Cornald Maas, Frank Houtappels en Paul de Leeuw niet ver, en als het maar even kan, is André van Duin er ook bij.

De familie Van Erp, gefundenes Fressen voor een rubriek als deze.

Daar zul je Maas en De Leeuw hebben. Alleen Houtappels is nergens te bekennen. Je gaat je toch meteen zorgen maken.

“Jij wordt steeds knapper,” zegt De Leeuw, een opmerking die ik ook niet dagelijks hoor, of iets preciezer: nooit eerder in mijn leven.

De Leeuw: “Een betere bril ook.”

Ik heb een tijdje geleden inderdaad mijn brakke oudje vervangen voor een nieuwe, alweer een kleine ronde, mijn zoveelste. De Leeuw is werkelijk de allereerste die dat opvalt.

“Maar jij bent natuurlijk ook van de iets te kleine, ronde brilletjes,” zeg ik.

Hij: “Op een dikke kop.”

Wij begrijpen elkaar.

De film gaat beginnen. Over de airco in de grote zaal geen klachten.

Eerst krijgt Olaf het eerste setje postzegels dat PostNL maakte om het veertigjarig jubileum als fotograaf te vieren. We krijgen straks allemaal een velletje mee in onze goodiebag.

De documentaire dan. Het is weer een echte Van Erp. Intiem, ontroerend en af en toe verschrikkelijk grappig.

Een van de verhaallijnen is een zelfportret van Olaf met Teun Frieszo, decennialang zijn partner. Twee prachtige mannen en duidelijk vooraan gestaan bij het uitdelen van pielemuizen.

In de docu, ruim dertig jaar later, maken ze die foto opnieuw. Beiden ziek nu, Olaf longemfyseem, Frieszo kanker en opgegeven. Beeldschoon toen, breekbaar nu. De liefde en vriendschap spat ervan af.

“Het is eigenlijk een afscheids­portret,” zegt Olaf. Hij schiet vol bij het zien van een foto die hij maakt van Frieszo en zijn huidige partner.

Het is niet de enige keer deze docu. Op zijn oude dag toch nog een sentimentele oude lul – Olaf kan er zelf mee lachen.

Van Erp, na afloop: “Dan sta je daar, met je zieke, blote lijf. Aan alles is te zien hoe vertrouwd Erwin en Teun met elkaar zijn. Het is jaloersmakend.”

Mooi.

Wat première Erwin Olaf – The Legacy
Waar DeLaMar, Marnixstraat
Wie Erwin Olaf, Michiel van Erp, Paul de Leeuw, Cornald Maas, Teun Frieszo, Pim Hawinkels
Wanneer zondag 23 juni, 15.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans heeft een kijktip: vanavond, NPO 2, 20.35 uur

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Marieke de Klein (Scheepvaartmuseum): "Dichtbij, klein, intiem, liefdevol." Met freelance producent Swantje Hoppe.Beeld Hans van der Beek
Pim Hawinkels, cameraman van de film en vorige week nog een Nipkow voor de serie Stuk, en kunstenaar Bart Meeuws.Beeld Hans van der Beek
Monique Busman, producent van de film, en Shirley den Hartog, manager van Olaf.Beeld Hans van der Beek
Een deel van de familie Van Erp: presentatoren Cornald Maas en Paul de Leeuw. Geen zorgen, Frank Houtappels is gewoon op vakantie.Beeld Hans van der Beek
Regisseur Michiel van Erp: "Over tien jaar maken we weer een film samen." Met Jochem Tims, partner van Frieszo: "Heel intiem, heel mooi."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden