Schuim

Feestje van de dag: een reünie van oude meesters

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: presentatie De Oude Garde.

Nederlandse culinaire geschiedenis, op één trap Beeld Hans van der beek
Nederlandse culinaire geschiedenis, op één trapBeeld Hans van der beek

Cees Holtkamp heeft wat lekkers mee. Holtkamp komt nooit ergens zonder lekkers. Hij wil de patisserie aan Gidi van Liempd geven, maar die verwijst meteen door naar zijn vrouw. Ze is er blij mee, zo te zien.

Het is een royale portie, maar wel voor thuis, want hier is het toch echt te druk om uit te delen.

Het koetshuis van Huize Frankendael staat vol Oude Garde, meteen de fraaie titel van de box met recepten van elf oude topchefs.

"Je hebt ze allemaal bij elkaar," zegt Van Liempd. "Alleen Cees ­Helder zit in Portugal."

En weg is hij weer, een volgend handje schudden. Dit is een reünie van oude meesters.

Ik groet Wil Demandt, onlangs met pensioen. Hoe bevalt het nieuwe leven?

"Heerlijk. Echt zeeën van tijd opeens. Dat je 's ochtends wakker wordt en denkt: wat zal ik eens gaan doen? Boekje lezen?"

Alle koks hier hebben inmiddels geen eigen zaak. "We hadden het er net over. Al die vrije tijd!"

Hij wekt inderdaad een vrolijke indruk, maar dat doet hij altijd wel.

Jonah Freud vraagt een klein, ­officieel momentje. "Want het is vooral leuk dat jullie elkaar weer zien."

Wat presentatie De Oude Garde
Waar Huize Frankendael, Middenweg
Wie Gidi van Liempd, Jean Beddington, Wil Demandt, Constant Fonk, Cees ­Holtkamp, Henk Tuin
Wanneer woensdag 27 maart, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans had stiekem toch op het Eitje van Tuin gehoopt

Anderhalf jaar geleden zijn ze met deze box begonnen. Gelukkig kwam het vooruitexemplaar van de uitgeverij nog op tijd voor de onlangs overleden John Halvemaan.

Freud: "John heeft het nog net kunnen zien."

Ontroering bij alle aanwezigen.

Ook Van Liempd heet 'deze briljante groep keukenkeien' welkom. Tien mannen en één dame. "Hoe lang bij jij al die ene dame, Jean?"

Jean Beddington: "Vanaf het ­begin."

In de box zitten 43 recepten van de koks, allemaal geïllustreerd door Van Liempd. Zo'n duizend ­tekeningen, van elk ingrediënt.

"Probeer maar eens een bosje peter­selie te tekenen zodat het niet op koriander lijkt."

Het eerste exemplaar is, 'met John in gedachten', voor de weduwe van Halvemaan.

Alle chefs krijgen een box met de losse, schitterend geïllustreerde vellen. Demandt: "Je kunt er ook mee kwartetten, denk ik."

Het is tijd voor een groepsportret, normaal niet de bedoeling in deze rubriek, maar als je de kans krijgt dit gezelschap bij elkaar te krijgen, mag je dat niet laten liggen.

De chefs, toch behoorlijke karakters, laten zich nog redelijk makkelijk dirigeren ook. Die een treetje ­hoger, die eentje lager, de vrouwen in het midden.

Culinaire Nederlandse geschiedenis, in één beeld. Het is maar een korte onderbreking van hun vrolijke reünie. Beddington: "Het is weer meteen zoals vroeger. Alleen kunnen we niet meer klagen over gasten en personeel."

Mooie mensen bij elkaar.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Illustrator Gidi van Liempd, zijn vrouw Esther en zoon Thomas, die de houten kistjes voor de limited edition maakte. Beeld Hans van der Beek
Illustrator Gidi van Liempd, zijn vrouw Esther en zoon Thomas, die de houten kistjes voor de limited edition maakte.Beeld Hans van der Beek
Topchefs in ruste Emmanuel Mertens, Jean Beddington, Wil Demandt en Wulf Engel. Beeld Hans van der Beek
Topchefs in ruste Emmanuel Mertens, Jean Beddington, Wil Demandt en Wulf Engel.Beeld Hans van der Beek
De topchefs Constant Fonk en Lai Sin Zei met Esther Halvemaan, de weduwe van John Halvemaan. Beeld Hans van der Beek
De topchefs Constant Fonk en Lai Sin Zei met Esther Halvemaan, de weduwe van John Halvemaan.Beeld Hans van der Beek
Nog meer culinair erfgoed: Paul Fagel, Cees Holtkamp en Henk Tuin. Beeld Hans van der Beek
Nog meer culinair erfgoed: Paul Fagel, Cees Holtkamp en Henk Tuin.Beeld Hans van der Beek
De uitgevers Hélène Lesger en Jonah Freud:
De uitgevers Hélène Lesger en Jonah Freud: "Wij zijn een gevaarlijk duo."Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden