Schuim

Feestje van de dag: Een middagje bij de buren

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Amstelveens Boekenfeest.

De schrijvers Kluun en Henk Rijks. Kluun: Mijn grootste belediging is dat mensen een boek van mij niet uitlezen.Beeld Hans van der Beek

Op het podium interviewt Jacobine van den Hoek de Amstelveense schrijver Henk Rijks en Kluun. Ooit sprak meneer pastoor hier zijn schapen toe.
De Annakerk is werkelijk schitterend verbouwd. Glimmende bierketels waar vroeger de misdienaars zaten en een diascherm met gezellig knappend haardvuur op de plek van het altaar.

Het glas in lood is gebleven.

Aan de zijkant van het middenschip zijn een bar en open keuken gebouwd, en overal staan plukjes met meubilair en schemerlampen uit de tijd dat het hier op zondag nog drie keer vol zat.

Van den Hoek: "Henk, wat is het verschil tussen jouw boek en dat van Kluun?"
Rijks: "Nou, ten eerste de oplage."

Achter in de kerk hangt een bordje met 'expositie' en een pijl. Ik zie anders alleen koffiefilters, schoonmaakmiddel en een pallet ketchup. Wel weer naast een fijn nisje met glas in lood.

O, er is nog een deur met een pijl. Die leidt naar een trap, maar ik ben hier voor het Amstelveens Boekenfeest.

Van den Hoek heeft een vraag aan het publiek. Wie heeft, zoals haar man bijvoorbeeld, na de boekenlijst nooit meer een boek ingekeken?
Er gaan toch nog drie, vier vingers omhoog.

Bijzonder. Die hebben de flyer blijkbaar niet goed gelezen. Ik heb daar geen dj tussen zien staan. Toch even polsen.

Vrouw: "Lieve schat, de middelbare school is even geleden, hè. Ik heb het nu weer opgepakt."

Ze heet Mieke van Nimwegen en dan zorgt het mirakelspel Mariken van Nieumeghen wel voor een klein trauma. "En de vos Reynaerde, heb je die gelezen? Dan val je toch in slaap, joh."

Uitstekend betoog.

Op het podium gaat het over het afschermen van het privéleven door een schrijver. Rijks is daar stellig in, Kluun minder, al heeft ook hij een grens.
Zijn er mensen benieuwd naar het privéleven van de schrijvers? Weer twee, drie vingers - wel andere dan zojuist.

Wat Amstelveens Boekenfeest
Waar ANNA, Amsterdamseweg
Wie Kluun, Henk Rijks, Jacobine van den Hoek, Herbert Raat,
Matthijs den Hollander, Erwin van der Laan
Wanneer zondag 10 februari, 14.00 tot 17.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans, toch een oerpaap, was nooit eerder in een kerk met een eigen brouwerij

Na afloop van het interview: "Zijn er brandende vragen, en dan niet over Saskia Noort?"

Geen vragen.

De band Ditiswatutis zingt Nederlandstalig, het is druk rond de kratten met tweedehands boeken en Kluun en Rijks geven handjes en gaan op de foto.

Daar is Herbert Raat, in een vorig leven voorlichter van Aboutaleb.

"Leuk hier, hè. In Amstelveen."

Raat is hier tegenwoordig wethouder. Hij noemt de Annakerk een parel van Amstelveen en daar heeft hij alle recht toe. "Dit was vroeger echt een rafelrand.

Ik vergelijk het altijd met het Westergasterrein." Dat gaat dan weer wel wat ver, we noemen het wethouderlijke vrijheid, maar het is een uiterst vrolijke middag bij de buren.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Organisator Jacobine van den Hoek, tevens debutant met Zondebok, en haar man/headhunter Edwin van Lier - geen lezer.Beeld Hans van der Beek
Peter Kluskens, partner ANNA, initiator Erwin van der Laan en wethouder Herbert Raat: Leuk hier hè. In Amstelveen.Beeld Hans van der Beek
Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen: Zo gaaf. Dit gebouw had ook kunnen wegzakken in de A9. Met lees-en mediaconsulent Maarten Spaan.Beeld Hans van der Beek
Zorgmanager Mieke van Nimwegen, inmiddels weer ­lezer, wel alleen e-books, en José Haverman, manager in het theaterBeeld Hans van der Beek
Moeder/communicatieadviseur Iris Helder, vader/schoolleider Jochem Smit, Wiebe (7) en Klaas (4). In de pot staat een bord bitterballen.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden