Schuim

Feestje van de dag: een cocktail van citrusafval

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Close the Loop

Barmanager Martin Eisma (r) en chef Sander Bierenbroodspot: 'Het is best verrassend hoeveel je kunt ­maken van producten die je eigenlijk weg zou gooien.' Beeld Hans van der Beek

Restvoedsel weggooien is verspilling en niet meer van deze tijd en daarom is het maar goed dat Martin Eisma daar vanavond cocktails van maakt.

Er is ook een term voor. Conscious craft cocktails.

Ik ga aan de bar zitten. Eisma, onmid­dellijk: "Iets drinken? Alcohol? Beginnen met iets fris?"

Duidelijk een vakman. Je voelt je meteen begrepen.

Sinds vorig jaar is in het Andaz Hotel eens per maand Close the Loop. Ingrediënten die over zijn uit de keuken inspireren Eisma tot drie cocktails.

Vandaag is dat citrusafval. Leeggeknepen limoenen en citroenen, vruchtvlees, schillen. Vorige maand bijvoorbeeld was het koffieoverblijfsel, en ook al eens knol­selderijschillen of ingekookte jus.

Ik heb de juiste avond uitgekozen, lijkt me.

Ik krijg een glas met een blad er volledig overheen. Dat drinkt lastig. Het lukt toch. Op zulke momenten moet je talent met ervaring combineren.

Het is de Union Leaf, de signature drink van vanavond. Het is Union 55-rum met ananasschil, citrus­afval en siroop van gefermenteerde ananas.

Smaakt prima, heel erg citrus wel.

Wat Close the Loop
Waar Bluespoon/Andaz Hotel, Prinsengracht
Wie Martin Eisma, Sander Bierenbroodspot, François-Léon Van der Velden,
Jean-Paul Schaddé van Dooren
Wanneer donderdag 2 mei, 19.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans heeft geen moeite met een kliekje in zijn drank

Als hapje erbij, al moet ik 'perfect pairing' zeggen, krijg ik ceviche met radijs en tijgermelk. Was nog wat melk van een tijger over dan?

Eisma: "Dat is een Peruviaanse mix van zuren, kruiden en een beetje azijn. Ze noemen het wel tijgermelk, maar het is een soort pickle."

Hij legt gedetailleerd uit wat je allemaal kunt met een uitgeknepen limoen. Mijn samenvatting: een heleboel, maar er komt nog een hoop bij kijken.

Op de menukaart staat 'Let the no waste journey continue.' Dat doen we, nu met de Conscious Colada.

In het glas zit iets dat inderdaad heel veel op Pina Colada lijkt. François-Léon Van der Velden: "Is dit melk die over de datum is?"

We moeten duidelijk nog allemaal wennen aan het concept. Eisma stelt ons gerust.

We sluiten af met Seasoned old fashioned. Eisma: "Deze is het minst out of the box, alleen met een siroop van overgebleven kruiden, maar ik vind hem het lekkerst. En wat basilicum om te happen erbij."

Ik hap basilicum.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Later vraag ik een jongen en meisje voor de foto. "Even iets dichterbij zitten," zegt de jongen, "dan lijkt het alsof dit een date is."

Mijn hart wordt week, hier wil ik meer van weten. Zijn ze echt op date?

Jongen, schattig: "Dat weet ik niet. Is dit een date?"

Meisje, verlegen: "...., ja."

Waarop de jongen beide armen in de lucht steekt en een kreet slaakt. Ja, of yeah, of yes - woorden van die strekking.

Het is echt een avond van nieuw leven.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schrijver Laurens Kraaijenbrink en wetenschapper Laura Wesseldijk zijn op date. Hun eersteling. Beeld Hans van der Beek
Kunstfotograaf Stefan Gerard en François-Léon Van der Velden (Dutch Global Media): 'Erg lekker, maar ik moet toch nog even wennen.' Beeld Hans van der Beek
Barmanager Agnieszka Rózenska: 'I love the idea, and best cocktail ever.' Rózenska werkte hier wel voorheen. Met fotograaf Tony Pérez. Beeld Hans van der Beek
Jean-Paul Schaddé van Dooren en Stefan Strijbosch van Cityguys. Strijbosch dient als meteen als veiligheidsbuffer voor Georgia Gray (Andaz Hotel). Beeld Hans van der Beek
Grafisch ontwerper Silja Summanen, met Pulla. Wat vindt Pulla van het menu? 'Hij is meer van de malt whisky.' Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.