Schuim
Feestje van de dag: een clubhuis van 25 miljoen
Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Pre-opening van Capital C.
Vanaf de straat zie je het niet, maar er is een glazen UFO boven op het dak van de voormalige Diamantbeurs gevallen. Een paar handige architecten hebben daar een stuk uitgezaagd en nu is het een balzaal voor de creatieven.
Amsterdam heeft er weer een imposante verbouwing bij. Dat wil zeggen: Capital C gaat komende zomer open, dit is de pre-opening. Er is nog heel wat te klussen, zo te zien, voordat ze aan het stucwerk en de gelakte plinten kunnen beginnen.
Het feest is op de zesde verdieping en de meisjes met de gastenlijst - allemaal met rode bouwhelm, nog charmant ook - wijzen naar de trap. Je schrikt toch.
Maar vanaf de eerste verdieping doet de lift het, al is hij casco, zelfs de knopjes van de verdiepingen bestaan uit strookjes plastic met daarop een geschreven nummer.
Bij de garderobe staan kisten met gereedschap. Dat kan ook goed voor de creatieve touch zijn.
De cijfers zijn indrukwekkend. In Amsterdam werken 80.000 mensen in design, architectuur, reclame, media, film en andere creatieve sectoren. De totale omzet is 4,5 miljard euro.
Straks hebben ze dan eindelijk een gezamenlijke werkplek én clubhuis, inclusief kantine en een pop-up kunstgalerie in de hal.
Ik wandel de glazen koepel binnen. Hier kun je wel een presentatie geven, ja. Misschien moeten ze wel nog wat aan de galm doen.
Het dakterras is met stip een van de mooiste rookruimtes van de stad, zelfs als het regent en dat doet het inmiddels stevig.
Ik raak in gesprek met Rein Jansma, de architect. Een uitdaging was de later toegevoegde, modernistisch bovenste etage eraf slopen. Jansma: "Beetje saai. En lelijk."
Wat Pre-opening Capital C
Waar Voormalige Diamantbeurs, Weesperplein
Wie Willem Sijthoff, Maarten Feilzer, Cor van Zadelhoff, Cees Dam, Twan Huys, Sacha de Boer, Rick Nieman
Wanneer dinsdag 2 april, 16.30 tot 19.00 uur
Drank en spijs ***
Sfeer ****
Hans ziet de ondergang van Nederland niet zo
Bovendien stak die etage over de rand, als een pet. Jansma: "Wij wilden per se niet: er hangt iets over de rand, dat de straat een decolleté wil laten zien."
Vandaar deze glazen stolp.
De twee initiators, Maarten Feilzer en Willem Sijthoff, spreken de genodigden toe, boven op een binnenband die binnenkort weer wordt afgebroken. Dat zijn zo van die kleine 'changes of plans' onderweg.
Feilzer vertelt over een lange reis, ze wilden de ideale plek bouwen voor de creatieve industrie. "We hadden een bescheiden plan met een verbouwing van drie miljoen."
Om me heen wordt vrolijk gelachen. Drie miljoen, zeg, wat dachten ze wel.
En inderdaad. Een versteviging van alle verdiepingen, inclusief fundering en meteen ook maar een parkeergarage. Feilzer: "Het werd 25 miljoen. Maar het goede nieuws is dat we nog steeds binnen het laatste budget zitten. Ik heb het vorige week nog gecheckt."
Het klinkt nog geruststellend ook.
Tips? Mail naar schuim@parool.nl
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.
Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.