Schuim

Feestje van de dag: een beetje bizonkruid in je bier

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Sweet Spring Bock.

Receptontwikkelaar Derek Walsh: 'Ik ga een botsing creëren.' Met brouwer Pierre-Yves Lavoie Beeld Schuim

Brouwerij Hoop heeft een nieuw bier, de Sweet Spring Bock. Daar zit wodka in - gekkigheid.

Begrijp me goed, ik ben een groot liefhebber van beide, maar niet tegelijkertijd en al helemaal niet in één glas.

In mijn studententijd, toen dat stoer was, liet je een keteltje jonge jenever in je vaasje zakken. Dat heette een duikbootje. Karistus, wat een katers. Ik heb dat mixen al vroeg, maar toch nog rijkelijk laat, afgezworen.

Straks komt er weer zo eentje voor mijn neus. Het is vier uur in de namiddag.

In café Tap Zuid zitten de kenners al aan tafel. De apfelstrudel staat in de oven. Dat schijnt een goede pairing te zijn.

Moeten we opwarmen met een normaal pilsje of meteen beginnen? Derek Walsh, ontwik­kelaar van het recept: "Meteen beginnen."

Ik begin.

Lekker wel. Beetje bitter, maar proef je na een half glas al niks meer van.

In het bier zitten vijf soorten mout en drie soorten hop. "En alles is Duits," zegt Walsh, blijkbaar een aanbeveling.

Hij draait een klein plastic flesje open. Ik moet ruiken, ik ruik niks. Ik ben gezegend met een slechte neus. Soms is dat jammer, meestal juist niet.

Dan moet ik maar proeven en krijg een druppeltje op mijn handpalm.

Lekker druppeltje.

Het is bizonkruid op wodka. Er zit maar extreem weinig van in het bier.

Dus niks geen duikbootje? "Nee, nee, nee, het gaat niet om de alcohol, het gaat om het bizongras."

Nu gaan we pairen. "Eerst een slokje bier. Om de mond schoon te maken."

Ik krijg een blokje kaas. Daar moet ik op knabbelen, maar niet doorslikken. En dan een slok.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

"Dan moet je kijken wat er gebeurt. Ik ga een botsing creëren tussen twee basissmaken die totaal anders zijn. Een beetje spanning is leuk. Die smaken creëren iets nieuws, en hopelijk is 1 plus 1 dan 3."

In mijn mond gebeurt niet veel aan smaak. Het is vooral lastig drinken.

Dat doen we nog een keer, nu met apfelstrudel.

Ik kauw.

Ik neem een slok.

Ik vind het toch vooral onhandig. Mijn moeder heeft me duidelijk geleerd dat Hansje eerst zijn mondje moet leegeten, dat zit er heel diep in.

Ik vertel Walsh dat ik zijn bier lekker vind, maar dat pairing is helemaal niks voor mij. Kan hij daarmee leven?

"Jij mag kiezen. Ik ben al blij dat je het bier lekker vindt."

Robert Kroon, twee Sweet Spring Bocks later: "Zullen we bitterballen erbij nemen?"

Dat van dat pairing neem ik terug.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Sweet Spring Bock
Waar Tap Zuid, Maasstraat
Wie Derek Walsh, Paul Riteco, Robert Kroon, Remco Boas, Pierre-Yves Lavoie, Fieke de Beukelaer, Claudie de Cleen
Wanneer donderdag 11 april, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ***
Hans lust er zo nog wel een paar

Paul Riteco, eigenaar brouwerij Hoop, Robert Kroon (Kroon op het Werk) en Remco Boas, eigenaar Tap Zuid Beeld Schuim
Martijn Visser (Staalmaker) en Arie Blokland (AB Magazine): 'Hij is elke vrijdagavond bierkenner. Ik ben meer een wijnman.' Beeld Schuim
De hoek Insta: Dennis Heeringa (Dutchie) en Lisa Vermeer (Dutchbloggeronthemove): 'Niet die apfel­strudel, wel de kaas.' Beeld Schuim
De hoek bierbloggers: kenner Danny Nijhuis, Dennis Wilman (Nitch) en Rick Harderwijk (Feed Me): 'Beetje grassig, kruidig, groen, lente' Beeld Schuim
Zingende tandarts Fieke de Beukelaer en illustrator Claudie de Cleen, met een watertje: 'Ik kan heel slecht tegen alcohol' Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden