Schuim

Feestje van de dag: Deze vrouw is een monster!

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Onbegrensd: De intelligentie van planten

Professor fytopathologie Martijn Rep en kunstenaar ­Lisa van Casand, bezitter van een botanische ­martelkamer.Beeld Hans van der Beek

Elke stoel in academisch-cultureel podium Spui25 is bezet. Ik snap dat. Het gaat vandaag over de intelligentie van planten. Er zijn meer mensen die aantekeningen maken, zie ik, onder meer een grijzende man met een blauw elastiek in zijn staartje. Academisch-cultureler is niet te krijgen.

Hoogleraar fytopathologie Martijn Rep en kunstenaar Lisa van ­Casand nemen ons bij het handje. Planten kunnen veel dat wij niet zien. Net als wij hebben ze een ­immuunsysteem. Ze nemen waar en reageren daarop.

Ze hebben zelfs vijftien zintuigen meer dan de mens en produceren voortdurend vluchtige stoffen. Om een ander blad te waarschuwen, bijvoorbeeld, voor een binnen­tredende schimmel, maar ook ­andere planten verderop.

Als een kruidje-roer-me-niet wordt aangevreten door, stel, een rups, zet de plant hormonen in gang die een luchtje aanmaken, dat vijanden van de rups aantrekt.
Hij lokt de vijand van zijn vijand. Best slim, ons kruidje. Gehaaid zelfs.

Wij mensen zien planten als ­decor van de wereld, meubilair. Een groot onrecht. Onze zintuigen zijn gewoon niet in staat hun intelligentie waar te nemen, omdat die zich in een andere, tragere tijdschaal toont.

Om stress bij planten vast te leggen, plaatste Van Casand tientallen planten in een donkere ruimte en fotografeerde het infrarode signaal dat ze afgaven, onzichtbaar voor het menselijke oog, met een spe­ciaal fotofilter.

Nu moest ze manieren verzinnen die planten stress te bezorgen. Het effectiefst bleek: de wortels in azijn. Er gaat een milde schok door Spui25.

Wat Onbegrensd: De intelligentie van planten
Waar Spui25, Spui
Wie Lisa van Casand, Martijn Rep, Nadine Böke, Bob van Toor, Marij de Wit, Jetske Erisman, Eva Bakker
Wanneer Maandag 11 februari, 17.00 tot 19.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans zegt postuum sorry tegen die cactussen die hij als puber liet uitdrogen

Ook bij mij: hallo, we horen net hoe subtiel deze wezens zijn. We zien een fraai belichte foto van een groene plant met rode paniekvlakken. Daarna: overgoten met kokend water. Bespoten met zoutzuur.

Verbrand. Uitgedroogd. Chloor.

Deze vrouw is een monster!

De beul zelf: "De meeste planten hebben het gewoon gered. Die met chloor heeft een paar bladen ver­loren en staat nu bij een vriendin thuis."

De serie foto's heeft ze geëxposeerd. Ze is daarna een sadist ­genoemd, met haar botanische martelkamer, maar ook een ­boomknuffelaar.

Zijn er vragen uit de zaal? Ik heb er wel een. Ze zeggen dat je tegen planten moet praten. Als ik dit ­allemaal zo hoor, kon dat wel eens kloppen, toch?

De professor: "Ik wil niks uitsluiten. We kunnen dat gewoon niet meten. Ik wil er niet te laatdunkend over doen."

Andere vraag: intelligentie begint bij gevoel. Geldt dat ook voor planten?

De kunstenaar: "Pijn is vrij ­onwaarschijnlijk. Voor de evolutie is dat niet nodig, want planten ­kunnen toch niet vluchten."

Van zo'n genadeloze snap ik die mening.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Gespreksleider Nadine Böke: Planten zijn niet de statige wezens die ze lijken. Met Sam Gerrits, 'meneer Nadine'.Beeld Hans van der Beek
Marij de Wit en Bob van Toor, programmamakers van Spui25. Tot de laatste stoel vol.Beeld Hans van der Beek
Team Spui25: Maxime Straatman, Marije Rijsenbrij en Fien Lindelauff.Beeld Hans van der Beek
Callum Gunn (VU-onderzoeker) en Jetske Erisman (Brain Blocksonderzoeker): Toch een nieuwe manier van kijken naar planten.Beeld Hans van der Beek
Agnes Hendriks ('plantengek') en Eva Bakker ('UvA-alumna'): Wortels buigen naar voedsel en keren af van giftige rotzooi. Je weet niet wat je leest in Briljant Groen.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden