Schuim

Feestje van de dag: Dansen op de trappen, zowaar

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Musical Awards.

Hans van der Beek
Jeannine La Rose (beste bijrol/The Color Purple) en ­presentator Frits Sissing Beeld Schuim
Jeannine La Rose (beste bijrol/The Color Purple) en ­presentator Frits SissingBeeld Schuim

Eerst even: ligt het aan mij of wordt die bejubelde Noord/Zuidlijn maar karig gebruikt? Alweer is het perron van De Pijp zowat uitgestorven en ook de metro zelf is weer matig gevuld.

Als nachtportier van deze krant reis ik natuurlijk zelden in de spits, maar dan nog. Waar zijn die 100.000 reizigers per dag van het GVB? Ik kom ze niet tegen.

Doe ermee wat je wilt de komende evaluatie, beste GVB. Ik moet aan het werk.

In de snerpende kou voor de RAI boksen twee mensen, met bokshandschoenen en alles, volgens mij zelfs vrouwen, maar ik ben wat ver weg. Beter volg ik de mannen in smoking en die arme, kleumende vrouwen in galajurk naar de Musical Awards.

Ik heb wel mijn schoenen speciaal gepoetst.

Er wordt geborreld in de lobby. Tapbier is er niet, een wijntje kost vijf euro. Ik doe alsof het allemaal normaal is.

Hier is straks ook de afterparty. Ik weet alleen niet hoe dat moet swingen, tussen de trappen en de eindeloze gordijnen.

De live-uitzending begint pas over een uurtje, maar een plingplongmevrouw roept om dat we naar de zaal moeten. Er is ook een voorprogramma, zo blijkt. Daarin vraagt Cornald Maas heel veel applaus voor heel veel mensen.

Ook heeft hij een oproep: "Producenten! Jaag die homoclichés in godsnaam weer de kast in."

Bijval uit de zaal.

Een lovenswaardig streven inderdaad, maar tijdens de Musical Awards valt dat nog niet mee. Ik zal mijn best doen, beloofd.

Tijdens het voorprogramma worden de awards uitgedeeld waar je de kijker thuis geen groot plezier mee doet. Beste arrangement of beste script/liedtekst/vertaling en zo. De vakbroeders klappen er niet minder om.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Daarna begint de live-uitzending en verruilen Maas en Frits Sissing, lekker dan, van plek. Er zijn awards in vele categorieën en tussendoor zingen mensen allemaal liedjes uit de musical.

Nou goed, wie daar meer van wil weten, heeft vast televisie gekeken. Voor de rest: dat The Lion King is toch echt een spektakel, ook voor de niet-liefhebber.

In wezen is dit een bijzonder lange promo van het huidige musicalseizoen. Verder komen de winnaars meteen uit de coulissen en anders wel de ganse cast van The Addams Family (beste grote musical), geschminkt en wel.

Dit is geen spanning, dit is televisie.

En weer een liedje.

Ondertussen krijgt op Teletekst ook nog eens mijn Fortuna Sittard dikke klop van Feyenoord in de ­beker. God is een nare man.

Maar tijdens de vrolijke naborrel zie ik zowaar mensen dansen, tussen die trappen. Onmiddellijk heb ik weer een goed humeur, opgeruimd man die ik ben.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Musical Awards
Waar RAI, Europaplein
Wie Frits Sissing, Albert Verlinde, Cornald Maas, André van Duin, Michiel van Erp, Irene Moors, Willibrord Frequin
Wanneer woensdag 23 januari, 19.00 tot 24.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans ontglipte de grote namen – naar Jinek

Paul Eenens (beste regie/The Addams Family) en ­Jochem Smit (aanstormend talent/You're the Top): ­'Musical is een kunstvorm. En dat is het!' Beeld Schuim
Paul Eenens (beste regie/The Addams Family) en ­Jochem Smit (aanstormend talent/You're the Top): ­'Musical is een kunstvorm. En dat is het!'Beeld Schuim
Vooraf even snel buiten: Albert Verlinde, producent van de latere publiekswinnaar The Lion King, met producent Wendy Verhappen en Mickel Verzantvoort, vriend van (Albert) Beeld Schuim
Vooraf even snel buiten: Albert Verlinde, producent van de latere publiekswinnaar The Lion King, met producent Wendy Verhappen en Mickel Verzantvoort, vriend van (Albert)Beeld Schuim
'Zij is de moeder van Nana Mouskouri,' zegt André van Duin. Wel is ze Maria van Veggel, vrouw van oud-­voorzitter Hans van Veggel (r). Ook met Van Duins partner Martin Elferink Beeld Schuim
'Zij is de moeder van Nana Mouskouri,' zegt André van Duin. Wel is ze Maria van Veggel, vrouw van oud-­voorzitter Hans van Veggel (r). Ook met Van Duins partner Martin ElferinkBeeld Schuim
De scheidende juryleden Cornald Maas, Michiel van Erp en Irene Moors Beeld Schuim
De scheidende juryleden Cornald Maas, Michiel van Erp en Irene MoorsBeeld Schuim
Is coryfee Willibrord Frequin naast Frans Derkskenner nu ook al musicalkenner? 'Ik ben allround, hè.' Met dochter Barbara Frequin Beeld Schuim
Is coryfee Willibrord Frequin naast Frans Derkskenner nu ook al musicalkenner? 'Ik ben allround, hè.' Met dochter Barbara FrequinBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden