Schuim

Feestje van de dag: Bingo met de Veerkampjes

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de Veerkampjesbingo.

Man bijt hond-coryfeeën Hanny en Ton Veerkamp en José van der Spek (Café Rivièra): 'Dit is de enige, echte Amsterdamse bingo.' Dat komt best nog eens kloppenBeeld Schuim

Je mag het natuurlijk weer niet zeggen in dit land, maar ik vond het volkomen terecht dat de stekker werd getrokken uit Man bijt hond. Google maar eens, die zogenaamde hoogtepunten van dat programma. Rapper Sjors, de man die van fietsen houdt, de vrouw die Hyves mist. Het zijn psychiatrische gevallen, schaamteloos opgevoerd door jonge effectjagers.

Behalve dan De Veerkampjes. Daar zat nog die oorspronkelijke, briljante toevalligheid in die het programma groot maakte. Gewoon aanbellen en hopen dat een markante Nederlander de deur opendoet.

Hanny en Ton Veerkamp, en vooral oma Nel, werden een fenomeen. Die ene aflevering werd een heel seizoen en daarna een eigen realityshow.

Pure Amsterdammers, de uitgestorven Jordaan, maar dan op een woonboot bij Overamstel.

Google liever de aflevering waarin oma Nel The bold and the beautiful becommentarieert, of het verkeerde kunstgebit in haar mond steekt.

Goud.

Maar zo gaat dat op televisie. Er is al heel snel een nieuw wereldwonder. De Veerkampjes werden afgeschreven, oma Nel overleed, en Hanny en Ton verzorgen tegenwoordig af en toe een bingo, zoals deze avond in Café Rivièra.

"Wil je ook bingoën," vraagt uitbaatster José van der Spek, "of kom je alleen observeren?"

Dat laatste graag, mevrouw.

De dresscode is tijger. Een indrukwekkend aantal mensen heeft zich daaraan gehouden.

Specialiteiten van het huis zijn spareribs - recept: half Rivièra, half Veerkamp - en een schnitzel die in Duitsland niet voor niets Türmatte wordt genoemd.

Door de boxen klinkt de Jordaan, op het terras gaat het over gezwollen voeten en hoe Amsterdam Amsterdam niet meer is. Ik sta me hier geweldig te amuseren.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Van der Spek praat de avond aan elkaar, zingende kok Peter Marnier doet een medley en dan moeten de Veerkampjes aan het werk. Ton draait aan het rad, Hanny leest de nummers voor.

"Moet het ook in het Engels?"

Daar heeft hier niemand dringend behoefte aan.

De eerste bingo krijgt een armband en een flesje wijn. Ton controleert ook de bingo.

Ergens uit het café komt het verzoek of de nummers toch niet ook in het Engels kunnen. Hanny: "Dat is om te treiteren, hè?"

Maar ze doet het wel. "Zeven.

Sèvè."

De eerste volle kaart is goed voor een kerstarmband. In de pauze is er een loterij met prijzen als een barbecue of een fout & stoutparty.

Snel even polsen hoe het nu met de Veerkampjes gaat. Hanny: "Heel goed. Zo'n bingo hebben we een paar keer per jaar, volgende maand nog in Oss. We doen allemaal leuke dingen en de mensen zijn nog steeds blij met ons."

Gelukkig.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat de Veerkampjesbingo
Waar Café Rivièra, Rijnstraat
Wie Hanny en Ton Veerkamp, José van der Spek, Peter Marnier, Els Dijks, Elles Venema
Wanneer woensdag 24 april, 19.00 tot 22.30 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans at inderdaad weergaloos lekkere spareribs

'O Amsterdam, wat ben je mooi.' Peter Marnier, de zingende kok. 'Zondag ben ik de zingende barman'Beeld Schuim
Zoon Wim Veerkamp: 'Vandaag is een thuiswedstrijd, maar ik ga altijd mee. Dan ben ik de bob.' Met partner Barbara van den BergBeeld Schuim
Verzorger Elles Venema ('Op Facebook staat Wonderland.'), gezelligheidsmens Rita de Ruig en huisvrouw/oma Jeanette PoortBeeld Schuim
Suzanne Bakkum (horeca) Beppie Le Blanc (tijgernoot, winnaar herenhorloge), Karin Smeding (huisvrouw), Willy Wreijer (horeca), Nannie (horeca) en Chantal Stroeve (café Betondorp)Beeld Schuim
Loekie van der Kooi (gezelligheidsdier) en Els Dijks: 'Schrijf maar: gezellig met humor. En ik kom op voor de zwakkeren. Dan ben ik een tijger'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden