Plus

FeestDJRuud stopt ermee: 'Ik verveelde me kapot'

Feestgangers gaan al vijf jaar massaal los op de shows van FeestDJRuud. Maar dj Ruud Geurts (30) is uitgefeest. Hij neemt afscheid met twee concerten in de Heineken Music Hall.

Jette Pellemans
FeestDJRuud Beeld Ivo van der Bent
FeestDJRuudBeeld Ivo van der Bent

Hij krijgt de vraag elke week wel een keer: wie ben jij dan en wat doe je eigenlijk? Ruud Geurts strijkt zijn haar nog eens glad en zet zijn petje weer op. "Het gekke is dat veel mensen me kennen, ik sta op de grootste stages van de grootste festivals. Maar er zijn ook veel mensen die niet weten wie ik ben. Of mijn platen wel kennen, maar niet weten dat ik erachter zit."

Op deze dinsdagochtend in Bar Botanique is de Limburgse Geurts een allesbehalve opvallende verschijning. Hij is niet het type dj dat je van verre aan ziet komen, met dure schoenen, glimmende oorbellen en een vet ego. Gekleed in een geruit houthakkersoverhemd, met een petje en een blond snorretje, drinkt hij rustig zijn latte macchiato.

"Wat zit hier nou?" Geurts grijpt in het borstzakje van zijn blouse en haalt er drie snippers gekleurde confetti uit. Confetti is hét handelsmerk van de optredens van FeestDJRuud. "Ha, goh, die zijn blijkbaar op de verkeerde plek terechtgekomen."

250 optredens
Confetti, opblaasbeesten en een hoop gekkigheid: zo zou je de optredens van FeestDJRuud kunnen samenvatten. Geurts draait al sinds zijn middelbareschooltijd. In 2010 neemt hij de naam FeestDJRuud aan en vanaf 2011 kan hij van zijn optredens leven. Hij scoorde zelfs een hit, met Gas op die Lollie (2012), ondertussen een klassieker in het feestcafé- en studentencircuit. In een jaar doet hij zo'n tweehonderdvijftig optredens.

Het festivalseizoen is altijd goed gevuld: Geurts host een eigen stage op Solar en Mysteryland, sloot dit jaar de Zwarte Cross af en stond op Pinkpop en Concert at Sea. Daarnaast doet hij altijd een carnavalstour - zestien optredens in vier dagen - een wintersporttour en een zomertour naar bekende jongerenvakantiebestemmingen. Dat betekent soms zondag vliegen naar Salou en vrijdag weer terug voor de festivals in eigen land.

Eén ding hebben al zijn optredens gemeen: het publiek gaat he-le-maal los. Tourmanager Hakim el Kordi (24) kan er na tweeëneenhalf jaar nog steeds verbaasd over zijn. "Mensen komen er speciaal voor om in dat ene uurtje helemaal uit hun plaat te gaan."

Opblaasbeesten en polonaise
"Vorig weekend waren we in Leiden. Onderweg daarnaartoe probeerden we - Ruud, de MC en ik - gekke dingen te verzinnen die we met het publiek konden doen. We bedachten dat ze in een indianendans rondjes om de opblaasbeesten moesten lopen. En ze déden het gewoon!"

Toch zitten de optredens van FeestDJRuud niet in de hoempapa- en boerenfeesttenthoek. Het zijn aantrekkelijke sets voor een feestend publiek op grote festivalterreinen, à la The Flexican, The Partysquad, Girls Love DJ's. Geurts' set bestaat voor zeventig procent uit eigen nummers, gecombineerd met bekende hitjes. Verder zijn de interactie met het publiek en de special effects belangrijke elementen van de show.

CO2-kanonnen, confettikanonnen, een enorme berg opblaaskrokodillen, polonaises, sit-downs, de hele zaal van links naar rechts: het publiek gaat van hoogtepunt naar hoogtepunt en is na een uur dan ook volledig afgemat. Geurts: "Ik weet dat er dj's zijn die niet na mij geprogrammeerd willen staan. Dat snap ik wel. Wij nemen zo'n zaal voor een uur totaal over, de energie is daarna wel effe klaar."

Keerpunt
Dat kan 538-dj Coen Swijnenberg bevestigen. "Alle events van Ruud waar ik bij ben geweest, en dat zijn er intussen heel wat, is het zó hard feesten. Hij geeft het maximale. Het publiek moet wel meegaan in die gekkigheid, stilstaan is geen optie."

Swijnenberg geeft toe dat de naam FeestDJRuud misschien wat knullig overkomt, maar de radio-dj heeft veel respect voor Geurts, en weet dat anderen in het muziekvak dat ook hebben.

"Ik durf rustig te zeggen dat hij één van de beste dj's van Nederland is. Ruud is zo allround, hij draait alles door elkaar en ook nog eens heel goed. Hij is echt een fenomeen, waar veel andere acts hun inspiratie uit halen. Ik kan alleen maar een hele diepe buiging maken voor alles wat hij doet."

Verveeld
Ondanks het enorme succes veranderde er iets bij Geurts. De energie spatte van de optredens en het immer feestende publiek, maar bij de dj sloeg de vermoeidheid soms toe. De kick die hij kreeg als een lege, bloedhete festivaltent op een tropische zomerdag tien minuten voor zijn optreden volstroomde met vier-, vijfduizend feestgangers, werd steeds minder groot. In juni 2015, tijdens wederom een grote festivalshow, kwam het keerpunt.

"Mijn bes­te vrienden waren er ook en zeiden na afloop: de show was fantastisch, maar wat was er met jou aan de hand? Ik verveelde me kapot, dus dat hadden ze goed gezien. Oké, dacht ik, best heftig om zoiets te merken. Ik heb altijd gezegd dat ik stop als ik het niet meer leuk vind. Daarom heb ik na die zomer besloten om nog één seizoen te blijven draaien en dan groots af te sluiten."

Lege agenda
Begrijp hem niet verkeerd: Geurts heeft altijd met plezier opgetreden en intens genoten van het publiek dat speciaal voor hem naar het terrein kwam. Maar hij heeft het gevoel dat hij alles uit de act heeft gehaald wat erin zit.

"Het fijne aan Nederland is dat je drie of vier shows op een avond kunt doen, maar daardoor ben je binnen een jaar al bezig aan je tweede rondje clubs en discotheken. Er zijn plekken waar ik in korte tijd voor de zesde of zevende keer kom."

null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Ook tourmanager Hakim merkte tijdens de gesprekken in de auto dat de koek op was. "Het klinkt misschien verwend, maar overal waar we komen is het feest. Daar raak je op een gegeven moment aan gewend. We stonden op de Zwarte Cross voor vijftienduizend man, toen iemand tegen me zei: wow, wat gaat het los hè? Dat viel ons al niet meer op. Dan weet je dat het klaar is. Al dat touren, continu onderweg zijn, je weekenden opgeven: dat kun je niet meer opbrengen als je er niet meer van kunt genieten."

Serieuzer
In mei maakt Geurts in De Coen en Sander Show officieel bekend dat hij stopt. Hij geeft twee afscheidsshows in de HMH, daarna is het tijd voor een vakantie in Bali en de Verenigde Staten en is zijn agenda voor het eerst in vijftien jaar leeg.

"Mijn vriendin en moeder zeggen allebei: dat houd je nog geen week vol. Ik moet ook nog maar zien hoe het loopt, maar ik wil ook eens niks hebben. Het idee alleen al om met iets nieuws te beginnen, vind ik al supertof. Mocht het muziek zijn, dan zou ik graag mijn speelveld groter willen maken dan alleen Nederland, met serieuzere en betere muziek." Lachend: "En anders kan ik altijd nog bij Albert Heijn gaan werken." ­­

Afscheidsconcerten in Amsterdam

Op 9 en 10 december zijn er twee afscheidsconcerten van FeestDJRuud in de Heineken Music Hall. Het wordt groots aangepakt.

Ruud Geurts: "We gaan all-in. Al mijn collega's en dj-vrienden zijn er voor een avondvullende show. We verbouwen die hele tent tot het grootste feestcafé van Nederland. En we hebben meer opblaasbeesten dan je ooit hebt gezien."

Hoe hij zich gaat voelen? "Misschien ga ik lachen van geluk of janken van verdriet. Het voelt toch een beetje als the end of an era." De show van zaterdag is uitverkocht, voor de vrijdag zijn nog kaarten beschikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden