Feestdagentruc C1000 toch strijdig met wet

De ontheffingen die stadsdeel Noord heeft toegekend aan Huub Rijper van supermarkt C1000 zijn wel degelijk in strijd met de regels. Foto ANP/David van Dam

AMSTERDAM - De C1000-supermarkt aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord mag toch niet allerlei exotische feestdagen gebruiken om iedere zondag open zijn. De door het stadsdeel verleende ontheffingen zijn in strijd met de Winkeltijdenwet. Dat blijkt uit de nadere motivering van de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Woensdag werd nog bekend dat de C1000 feestdagen als de Chinese Dag van het kind, het Belgische Hoppefeest en de Zesde zondag na Pinksteren mag aangrijpen om ook op zondag open te zijn.

De winkeleigenaar zegt wel open te moeten gaan op zondag, omdat hij steeds meer concurrentie heeft van benzinepompen en winkels op NS stations en in het centrum die ook levensmiddelen verkopen en die wel open mogen zijn op zondag.

In de wet staat dat winkels maximaal twaalf zondagen per jaar open mogen zijn, maar dat er uitzonderingen kunnen worden verleend voor religieuze of nationale feestdagen. Welke dagen dat zijn, en hoeveel, is niet vastgelegd.

En dus keurde stadsdeel Noord alle aanvragen van winkeleigenaar Huub Rijper voor extra opening op zondag goed. Voor iedere zondag kwam Rijper met een nieuwe exotische feestdag op de proppen.

Dat was tegen het zere been van andere winkeliers in Amsterdam-Noord, die de zondagopenstelling van de C1000 beschouwen als oneerlijke concurrentie en de rechter om een oordeel vroegen.

Die winkeliers hebben gelijk, zo blijkt nu uit de motivering van het vonnis. De ontheffingen die het stadsdeel heeft toegekend zijn wel degelijk in strijd met de regels.

Volgens de rechter was er echter geen sprake van een dusdanig spoedeisend belang dat de zondagsopenstelling van de supermarkt per direct moest worden geblokkeerd.

De advocaat die de winkeliersvereniging bijstaat, laat het er niet bij zitten en dient een bezwaarschrift in tegen de verleende uitzonderingen. (HET PAROOL)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden