Plus

Feestcafé Bubbels, het beste idee na drie uur 's nachts

Niemand plant om erheen te gaan, maar toch staat er altijd een rij voor feestcafé Bubbels in de Lange Leidsedwarsstraat. Voor de foutste feestjes tot in de vroegste uren van de ochtend, al 15 jaar. Diehards blikken terug.

Feestcafé Bubbels Beeld Amaury Miller
Feestcafé BubbelsBeeld Amaury Miller

Het is drie uur 's nachts, alles gaat dicht en je wil - nog lange niet - naar huis. Gehoorzaam volg je de massa en voor je het weet sta je in de rij voor een krap ogend pandje. Zodra je binnenloopt probeer je, tevergeefs, je jas ergens veilig neer te leggen en zo de garderobe te vermijden.

Eenmaal op weg naar de bar krijg je meer bier over je heen dan in je glas, omdat de hele zaak van links naar rechts zwiert op een nummer waarvan het grootste deel van de tekst bestaat uit 'jalalala'.

Bestellen is ook lastig, want de barmannen staan op de bar te dansen. Plots verandert de melancholieke meezinger in de nieuwe Lil' Kleine en rinkelen de bellen achter de bar.

De dj vraagt zijn publiek of ze er klaar voor zijn en tijdens de climax van het nummer staat de hele zaal te springen. Typisch Bubbels.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Hoewel menige Amsterdammer zal claimen er niet dood te willen worden gevonden, staat het elk weekend vol; feestcafé Bubbels in de Lange Leidsedwarsstraat.

Op 13 februari 2003 was de opening. Met de plaatsing van grote palen met waterbubbels en een aantal aquaria was feestcafé Bubbels geboren. Echt goed lopen deed het de eerste tweeënhalf jaar nog niet, zeker niet doordeweeks.

Samenwerkingen met studentenverenigingen zetten uiteindelijk zoden aan de dijk. Sinds dat moment - nu al dertien jaar - is Jordi Vijfhuizen (42) manager bij Bubbels. Bedrijfsleider Onno Heems (30) en assistent-bedrijfsleider Diederik Klaassen (30) werken er respectievelijk zes en negen jaar.

Wereldberoemd
"Als je hier eenmaal werkt, ga je lastig weg," zegt Klaassen. Ook portier Pieter Mulder (38) - 'die lange' - staat al negen jaar bij de deur. Vaste bezoekers zullen de mannen direct herkennen; ze zijn wereldberoemd in het uitgaansleven van Amsterdam.

Het komt dan ook vaak genoeg voor dat ze worden herkend ver buiten het Leidseplein.

Mulder: "Ik werd weleens herkend op het schoolplein van mijn kinderen, maar vaak durven mensen toch geen gedag te zeggen. Ik hoor het dan achteraf als ze weer in m'n rij staan."

Al heel wat jaren werkt dezelfde groep mannen dus de nachten door om elke avond een knalfeest neer te zetten. Hoe doen ze dat, nacht na nacht?

Vijfhuizen: "We halen veel grappen uit met elkaar. Een beetje lol trappen is goed voor het teamverband en dat stralen we weer uit naar de gasten."

Van een plakbandje op de tap zodat je jezelf helemaal onderspuit bij het eerste biertje dat je tapt, tot het met visdraad vastmaken van alle flesjes in de koelkast, waardoor je met één fles alles meetrekt; het is vaste kost achter de bar.

Feestganger Manon Lettinga (23) herinnert zich een avond waarin ze meedeed met de pret: "Ik weet niet meer hoe het gebeurde, maar ik had de hele avond een Bubbels-polo van de barman aan en hij mijn tijgerprinttopje," zegt ze lachend. Vaste gast Daphne Scheltens (27) nam weleens de plek in van de wc-juffrouw die zelf even moest plassen en knuffelt bij binnenkomst de portiers: "Zo'n plek is Bubbels gewoon."

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Aan de deur worden minder streken uitgehaald, maar dat is ook niet nodig, zegt portier Mulder: "Daar zijn mensen van zichzelf leuk. Het feestje moet nog beginnen, dus de sfeer zit er goed in."

Klachten komen pas later, als er in de rij moet worden gewacht om de jassen af te geven bijvoorbeeld. "Mijn collega bij de garderobe, die achter in het café zit, stond met Koningsdag ooit voorin. Aan het eind van de avond zei ze dat het wel heel ander publiek leek, zo vrolijk."

Sex met die kale
Het feest in het café lijkt het meest op een mix tussen een après-ski en carnaval. "We draaien hier van Hazes tot house," aldus Vijfhuizen. De nummers duren vaak niet langer dan anderhalve minuut en gaan altijd gepaard met flink wat commentaar van de dj.

Ter illustratie; als de ondertussen bijna iconische parodie op Sex on fire - Sex met die kale - wordt ingezet, roept de dj: "Als ie maar kaal is, hè dames?" Een groep meiden danst joelend om een kale vriend heen. Het hoort er allemaal bij.

Een Bubbelsavond zonder Nederlandse hitjes is ondenkbaar, dus zijn toeristen er niet per se op hun plek. Portier Mulder houdt dat nauwlettend in de gaten: "Ik ben in zekere zin een cultuurracist. We draaien hier Shakira, maar ook Jan Smit. Daar moet je wel bij passen."

Op een gemiddelde avond betekent dit dat er vooral studenten binnen staan. Ook het eerste elftal van hockeyclub Hurley komt er graag, en wordt zelfs door Bubbels gesponsord. "Het is hier gewoon een en al gezelligheid en lekker relaxed. Je komt hier niet in pak of op hakken," zegt aanvoerder Thom Hayward (28).

Beroepsgeheimen
Met de jolige sfeer en het hoge alcoholgehalte worden er veel herinneringen gemaakt - of juist vergeten - in het café. Van opbloeiende liefdes tot ruzie en overspel; de mannen zien het allemaal vanachter de bar. Zo werd ooit een verloving gepland in samenwerking met het café, voor een stel dat elkaar er had ontmoet.

"Dat aanzoek verliep een stuk soepeler dan dat van een kerel die spontaan de microfoon vroeg en met dubbele tong voor z'n vriendin op de knie ging. Zij was woest, ze kon niet geloven dat ie dat in Bubbels deed," zegt Vijfhuizen lachend.

Zelf had hij meer geluk; hij leerde acht jaar en twee kinderen geleden zijn vrouw kennen in het café: "Ik stond achter de bar en raakte met haar aan de praat. Ze bleek uit dezelfde omgeving als ik te ­komen, zo'n veertig kilometer hiervandaan. Heel bijzonder."

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Andere memorabele momenten? Toen Ajax tegen Manchester speelde in de afgelopen Champions League en de tent binnen drie minuten vol stond. Bedrijfsleider Heems noemt het een 'kippenvelmoment'. Voetbal roept meer herinneringen op. Zijn collega Klaassen: "Na het WK verlies in 2010 stond Wesley Sneijder bij ons binnen. Iedereen dook op hem af. Dat is denk ik wel het bizarste dat ik hier ooit heb gezien."

Menige BN'er - van sporter tot zanger - staat weleens in het feestcafé. Een belangrijke reden is ongetwijfeld dat Bubbels niet te koop loopt met wie er komt. Vijfhuizen: "Onze vaste feestgangers weten dat half Ajax soms binnen staat. Daar doen we hier niet moeilijk over."

Afvoerputje
AT5 noemde Bubbels ooit een van de afvoerputjes van Amsterdam. Daar zien de barmannen de humor wel van in. Vijfhuizen: "Als je Bubbels moet omschrijven is het net als de McDonald's; niemand vindt het lekker maar toch zit het altijd vol." Precies om die reden is besloten om het jubileum op meer avonden te vieren; elke maandag van 5 maart tot 23 april.

"Als we een grote receptie willen geven kunnen we de RAI wel afhuren, op deze manier heeft iedereen een feest," aldus Vijfhuizen. Na de vraag wat er de afgelopen vijftien jaar het meest is veranderd hoeven de mannen niet lang na te denken. "Er wordt minder op de bar gedanst, nu staan er dan meteen tien telefoons op gericht."

Toch jammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden