Update

Feest Radio 538 kan naar de RAI

Het Radio 538-feest op Koninginnedag verhuist hoogstwaarschijnlijk van het Museumplein naar de RAI. Het terrein bij het beursgebouw is de enige locatie die voor zowel de gemeente als voor Radio 538 acceptabel is.

Jasper Karman
Het 538-feest van 30 april dit jaar. © ANP Beeld
Het 538-feest van 30 april dit jaar. © ANP

Dat bleek gisteravond bij de bespreking van de kwestie in de gemeenteraad. Daar kreeg het plan van burgemeester Eberhard van der Laan om het feest van het Museumplein te verbannen onverwacht veel bijval: alle partijen waren het met de burgemeester eens dat grote feesten op Koninginnedag aan de rand van de stad moeten worden gevierd.

Van der Laan en Radio 538-directeur Jan-Willem Brüggenwirth overlegden vorige week vrijdag over alternatieve locaties waar het feest gehouden kan worden. De Zuidas en het Olympisch Stadion waren met een capaciteit van 30.000 tot 40.000 bezoekers volgens het radiostation te klein, het evenemententerrein bij de Amsterdam Arena, dat plaats biedt aan 70.000 bezoekers, vond Brüggenwirth te ver weg.

Goed alternatief
In de raadsvergadering gisteravond zei de 538-directeur nog dat een feest op het Museumplein de enige optie is. Na afloop gaf hij echter toe dat - indien dat niet lukt - de RAI een goed alternatief is.

Ook Van der Laan ziet daar mogelijkheden. 'Er is daar genoeg ruimte en openbaarvervoercapaciteit om grote aantallen bezoekers aan- en af te voeren,' zegt zijn woordvoerder. De gemeente moet nog wel onderzoeken of die locatie echt geschikt is.

De kans dat Radio 538 komende Koninginnedag - in een andere, kleinschaligere opzet - alsnog een feest op het plein mag organiseren, is vrijwel verkeken. 'Ik sluit het niet uit, maar ze moeten wel met iets verdomd goeds komen,' zei Van der Laan. 'Ik zie het niet lukken.'

Teveel mensen
De burgemeester benadrukte dat het niet aan Radio 538 zelf ligt dat het feest niet meer op het Museumplein mag worden gehouden. 'Ze doen het niet slecht. Ze doen het juist iets te goed. Zo goed dat ze 150.000 tot 250.000 mensen naar Amsterdam trekken. Dat kan de stad niet aan.'

Van der Laan zei te vrezen dat er doden zouden vallen als het aantal bezoekers aan de stad op Koninginnedag (ongeveer 600.000 in 2010) niet wordt teruggedrongen.

Andere feesten
Door het besluit moeten ook de feesten van Slam!FM op het Rembrandtplein en Apenkooi op het Marie Heinekenplein op zoek gaan naar een andere locatie.

Brüggenwirth, die voor de raadsvergadering nog een door 60.000 luisteraars ondertekende petitie indiende, is teleurgesteld door het gebrek aan steun in de raad. Toch lijkt een verhuizing van het feest naar Den Haag, waar Radio 538 eerder mee schermde, niet langer een serieuze optie. 'We willen het liefst in de hoofdstad blijven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden