Update

Feest met zwart randje

Dirigent Reinbert de Leeuw, oprichter van het Schönberg Ensemble, houdt niet zo van verjaardagen. Toch moest hij er gisteravond aan geloven. Op de dag dat hij zeventig werd, kreeg hij van zijn muzikale vrienden een concert aangeboden in het Muziekgebouw aan 't IJ.

Ze waren er allemaal, van componist Louis Andriessen tot violiste Vera Beths en van sopraan Barbara Hannigan tot het voltallige Asko|Schönberg, ontstaan na de fusie van De Leeuws geesteskind met het Asko Ensemble.

Het werd een mooi feest met een zwart randje. Hoewel de jarige zichtbaar genoot van de hoogwaardige uitvoeringen en van de lofzangen aan zijn adres, kon hij geen moment vergeten dat zijn ensemble in zwaar weer verkeert.

Twee weken geleden besloot het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ de subsidie van het Asko|Schönberg met een kwart te verminderen. Andere gezelschappen als het Nederlands Kamerkoor zijn nog harder getroffen door de bezuinigingsdrift van het NFPK+.

Gaandeweg kreeg de avond het karakter van een gezamenlijke actie om de dreigende schade aan de Nederlandse ensemblecultuur te beperken. Ceremoniemeester Frans de Ruiter, decaan van de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, kondigde de komst aan van een internationale schaduwcommissie die een onafhankelijk oordeel over het onderwerp moet vellen.

Als steunbetuiging kregen de zangers van het noodlijdende Nederlands Kamerkoor een extra applausronde nadat ze Messiaens motet O sacrum convivium hadden gezongen. De jarige zelf nam het in zijn emotionele dankwoord op voor het koor en voor de eveneens getroffen Willem Breuker, wiens fanfare-achtige Introïtus het concert op vrolijke wijze had ingeluid.

Gelukkig waren er meer geestige momenten. Een vermomde Barbara Hannigan met grijze pruik stal al zingend de show met een weergaloze imitatie van een heftig dirigerende Reinbert de Leeuw. Ze kan zo bij Koefnoen aan de slag.

Even spitsvondig als hartverwarmend was de lofprijzing die Connie Palmen uitsprak. Ze portretteerde het feestvarken als een zachtmoedige romanticus die uitstekend voor zijn vrienden zorgt.

Ook Job Cohen was op dreef. Hij prees De Leeuws tomeloze inzet als inspirator, pedagoog en propagandist voor de nieuwe muziek. Namens de koningin benoemde hij de jarige tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van zijn musici kreeg De Leeuw een metronoom, van Louis Andriessen een nieuw lied over een reiger. Op voorspraak van directeur Tino Haenen mag hij zich voortaan artist-in-residence van het Muziekgebouw noemen. (MICHEL KHALIFA)

Verjaardagsconcert voor Reinbert de Leeuw. Uitvoerenden: Asko|Schönberg en anderen. Werken van Breuker, Knussen, Messiaen, Schönberg, Van Vlijmen, Andriessen, Benjamin en Ligeti. Gehoord:gisteren, Muziekgebouw aan 't IJ.

Componist Louis Andriessen (links) en dirigent Reinbert de Leeuw, juni 1981 Foto ANP/Arthur Bastiaanse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden