Plus

Feest bij GroenLinks: 'Ik zeg het weer: dit is historisch!'

Het succes van GroenLinks heeft vele vaders. Waren het de goede campaigners, het positieve verhaal, de samenwerking met Den Haag? 'Dit overtreft al mijn verwachtingen.'

Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, de grote winnaar in de grote steden Beeld ANP/Bas Czerwinski
Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, de grote winnaar in de grote stedenBeeld ANP/Bas Czerwinski

Club Panama heeft er zin in vanavond. Dit is een publiek dat al juicht bij de aankondiging dat vijf kwartier later de Amsterdamse exitpoll bekend zal worden gemaakt.

Bij binnenkomst, vanaf half negen, vallen mensen elkaar in de armen, worden zonder zichtbare aanleiding rondedansjes gedraaid.

Reageert men bij de eerste exitpoll nog wat voorzichtig - Rotterdam is een heel andere stad, daar had GroenLinks maar twee zetels - als Utrecht aan de beurt is, gaat het los. "Een kwart van de stemmen!" roept het Amsterdamse Tweede Kamerlid Tom van der Lee. "Een beloning voor een intensieve campagne."

Aan de voorlopige uitslag van het Wiv-referendum kan hij zien dat veel jonge mensen zijn gaan stemmen: voor en tegen lijken elkaar nu in evenwicht te houden, waar de peilingen lang in het voordeel van 'voor' wezen - de mening van de oudere, conservatievere kiezer. En dat veel jonge mensen zijn gaan stemmen, is goed nieuws voor GroenLinks.

Witte hemdsmouwen
Iets voor tienen wordt de sfeer gespannen. "Nog vier minuten, nog vier minuten," mompelt een man in de gang tegen niemand in het bijzonder. En strak om 22.00 uur - de zaal telt af - volgt de exitpoll van Amsterdam.

Elf zetels (later wordt dat bijgesteld naar tien). Het gejuich is oorverdovend, en dan moet Jesse Klaver nog komen. Zijn opkomst is inmiddels klassiek: de witte hemdsmouwen, I Gotta Feeling (Tonight's Gonna be a Good Night) van de Black Eyed Peas knalhard door de speakers.

"Wat een prachtige avond!" roept de landelijke partijleider. "Ik zei het vorig jaar na de Kamerverkiezingen al in de Melkweg: dit is historisch. En vanavond zeg ik het weer!"

GroenLinks, aldus Klaver, is niet de oudste of de rijkste partij, maar wel de partij met de beste campaigners. Hij citeert een mailtje van ene Loes ("Loes, Loehoes," loeit de zaal), die schrijft hoe ze een verstokte PVV-stemmer over wist te halen GroenLinks te stemmen door oor te hebben voor zijn problemen.

Grote bek
Klaver, tot de zaal: "Luisteren. Daar begint het mee." Hij vervolgt: "Er wordt weleens over ons gezegd: ze hebben wel een beetje een grote bek. Klopt! Ik zei: we worden de grootste in Utrecht, en we zíjn de grootste in Utrecht. En nu zijn we ook de grootste in Amsterdam!"

De zaal is gevuld met hoger en lager partij­kader, Tweede Kamerleden en (kandidaat-) gemeenteraadsleden. Achter in de zaal staat een groepje mannen te borrelen. Zij kennen Rutger Groot Wassink, de Amsterdamse lijsttrekker, nog uit Doetinchem, zeggen ze. "Op de basisschool was hij ook al heel dwars!"

Om elf uur beklimt Groot Wassink het podium. "Wij gaan samen als GroenLinks de stad veranderen," zegt hij. "Radicaal vergroenen, strijden tegen racisme, werken aan de verbonden stad die Amsterdam altijd was. Deze stad snakt naar verandering: iedereen voelt het."

Campagneleider Wijnand Duyvendak staat wat beduusd in de coulissen. "De Tweede Kamerverkiezingen waren al niet mis," zegt hij, "maar dit overtreft mijn verwachtingen."

Zijn analyse: niet alleen heeft de deur-tot-deurstrategie goed gewerkt, de partij is ook online heel zichtbaar geweest. Bovendien heeft GroenLinks een positieve campagne gevoerd: niet tegen andere partijen getrapt, maar het eigen verhaal verteld.

Helder geluid
Oud-partijleider Bram van Ojik geeft de credits aan de Amsterdamse fractie. "Het alternatieve verhaal over de woningmarkt, de autoloze binnenstad en de strijd tegen discriminatie - veel Amsterdammers spreekt dat aan. Een helderder geluid dan dat van D66."

Het Amsterdamse Kamerlid Liesbeth van Tongeren roemt de samenwerking met Den Haag. "Zo konden we stap voor stap bouwen. Werken aan een sociale stad, omzien naar vluchtelingen. It didn't happen overnight."

Rond middernacht loopt Panama langzaam leeg. De kopstukken zijn naar de Stopera, de rest drinkt nog een laatste biertje. De dansvloer oogt als een normale clubavond.

Bij de uitgang staat Tirza de Fockert, kandidaat-raadslid. De nummer 12 heeft de campagne al rekenend doorgebracht. De nummer 1 wil het college in, de nummer 10, Jorrit Nuijens, wordt waarschijnlijk wethouder in Diemen... Bij tien zetels moet het lukken. Ze wil zich met de inburgering gaan bezighouden. We noteren het maar vast.

Lees ook ons interview met Rutger Groot Wassink: 'De stad snakt naar verandering'

Tip Het Parool

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden