Feest Beatrix trekt 2,5 miljoen kijkers

Met ruim 2,4 miljoen kijkers is de tv-registratie van het bedankfeest voor prinses Beatrix het meest bekeken programma van de zaterdagavond. Uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO) blijkt dat gemiddeld 2.435.000 hebben gekeken naar het live-programma Beatrix, met hart en ziel, op Nederland 1, dat daarmee goed was voor een marktaandeel van 32,5 procent. Nog eens 147.000 kijkers zagen de herhaling van het NOS-programma na middernacht.

Redactie
Prinses Beatrix (L) vangt een ballon bij het slotapplaus in Ahoy tijdens de dankbetuiging aan Hare Koninklijke Hoogheid. Rechts van haar premier Mark Rutte, koning Willem Alexander en koningin Máxima(VLNR). Beeld ANP
Prinses Beatrix (L) vangt een ballon bij het slotapplaus in Ahoy tijdens de dankbetuiging aan Hare Koninklijke Hoogheid. Rechts van haar premier Mark Rutte, koning Willem Alexander en koningin Máxima(VLNR).Beeld ANP

Het achtuurjournaal van de NOS wist zaterdagavond 1.947.000 aan zich te binden en staat op de tweede plaats in de ranglijst van SKO. Studio Sport Eredivisie staat met 1.785.000 kijkers op de derde plek. Andere goed bekeken tv-programma's waren All You Need Is Love met 1.712.000 kijkers en De TV Kantine met 1.546.000 kijkers.

33 odes
Er waren bijna 4000 aanwezigen in Ahoym waaronder prinses Beatrix zelf en koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Tijdens het programma werden onder andere 33 odes gebracht aan Beatrix door 'gewone Nederlanders', één voor elk jaar van haar vorig jaar afgesloten regeerperiode.

Deze kwamen uit een doorsnede van de samenleving en uit alle hoeken van het Koninkrijk, van Curaçao tot Rouveen en Venlo, met een mix van folklore, Jordanees levenslied, melkbussofoon, Bach, acrobatiek en een speciaal geschreven lied 'Onder uw hoede' dat door Chantal Janzen werd vertolkt. Janzen nam haar hoedje af voor Beatrix, en de zaal deed mee. Onder elke stoel was een doos geplaatst, met daarin een papieren hoofddeksel.

Zelfvertrouwen
Behalve muziek en dans, waarbij het Nederlands Blazers Ensemble voor de rode draad zorgde, waren er ook gesproken huldeblijken aan de prinses. Beeldend kunstenaar Jeroen Henneman dankte Beatrix voor de steun die zij de kunstwereld tijdens haar regeerperiode heeft gegeven. 'Wij kregen daar zelfvertrouwen door. Koninklijk zelfvertrouwen', aldus Henneman. 'Wat willen we nog meer dan een koningin die van kunst houdt? Had de rest van de regering die liefde maar gevolgd.'

Erica Terpstra greep haar kans om eindelijk buiten het protocol 'iets' te kunnen zeggen tegen Beatrix. 'U bent een kanjer!', aldus Terpstra, die heel Ahoy zover kreeg te gaan staan en door de knieën te gaan voor een driewerf hoera voor de prinses. 'Nee, u mag niet gaan staan', gaf de oud-staatssecretaris nog snel een instructie aan Beatrix.

Na afloop van de feestavond, die oorspronkelijk was gepland was voor afgelopen september, had prinses Beatrix een ontmoeting met de deelnemende artiesten. Ook was er een besloten receptie voor de officiële genodigden. De koninklijke familie was bijna compleet aanwezig. Alleen de zieke prins Bernhard ontbrak, samen met zijn vrouw Annette en de prinsessen Anita en Aimée. Van prinses Carolina werd de zwangerschap bevestigd. Aan het einde van de avond zong de hele zaal Beatrix toe: 'Bea bedankt, Bea bedankt'.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden