Plus

FC Smeltkroes is het best

Volgens voetbalanalist Johan Derksen is het problematisch als Marokkanen bij verenigingen voor amateurvoetbal de overhand krijgen. Clubs waar dat wel gebeurt, gaan volgens hem 'naar de klote'. Wat zijn de ervaringen in Amsterdam?

Wesley Meijer
In Geuzenveld wonen voornamelijk allochtonen, en dat zie je terug bij sv Nieuw-West. Beeld Marc Driessen
In Geuzenveld wonen voornamelijk allochtonen, en dat zie je terug bij sv Nieuw-West.Beeld Marc Driessen

Twintig nationaliteiten
"OSV is een club met twintig nationaliteiten, maar we hebben geen meerderheidsteams van Marokkaanse of Turkse origine. Onze club is een smeltkroes waarbij je de leukste dingen meemaakt.

Een multiculturele club bevordert de integratie, compleet Marokkaanse of Turkse clubs of teams vind ik niet goed. Dan krijg je wij tegen zij. Op het werk of in de tram loopt ook alles door elkaar heen.

Van tegenstanders horen we weleens dat er problemen zijn, omdat spelers licht ontvlambaar zijn of onderling in een andere taal praten, maar dat gebeurt ook bij gemengde teams. Aan de andere kant krijgen wij in de provincie geregeld racistische uitlatingen naar ons hoofd, maar daar doet de KNVB niet veel aan."
Ilona Roozendaal, voorzitter OSV

Derksen draagt niets bij
"Deze discussie raakt een open zenuw. Misschien moeten we niet uitsluiten dat de emoties naar aanleiding van de aanslagen in Parijs of Brussel hierin een rol spelen.

Derksen kiest specifiek Marokkanen. Dat vind ik goedkoop. Hij voert de discussie over de hoofden van een heleboel jeugdspelers. Kinderen gaan voetballen bij de dichtstbijzijnde club en een vereniging weert per definitie geen bepaalde groepen. Dat mag niet.

Wij hebben vaak gehoord van andere clubs dat men vooraf een heel ander beeld had, maar dat ze een hartstikke leuke, sportieve middag met ons hadden gehad. Het probleem is dat mensen vaak niet genoeg van elkaar af weten of elkaar niet vertrouwen en waarderen. Derksen draagt op deze manier niks bij, maar hij komt ook niet met oplossingen."
Khalid Berdouni, oud-voorzitter FC Chabab (vorig jaar opgegaan in sv Nieuw-Utrecht)

Uitspraken Johan Derksen

Heel wat clubs zijn naar de klote gegaan omdat ze in een wijk liggen waar veel Marokkaanse gezinnen wonen.'

'Dan krijgen Marokkaanse spelers de overhand in de selectie, dat functioneert haast nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Die willen niet met negen Marokkaanse jongens werken die niet in hun blote kont durven te douchen.'

'Het werkt niet als Marokkanen in amateurclubs de overhand krijgen. Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land, maar het is wel degelijk een probleem: een veel groter probleem dan we met z'n allen willen onderkennen. Ik ben niet voor niets verhuisd uit Gouda waar veel Marokkanen wonen.'

Geen vervoer
"Onze senioren zijn bijna allemaal autochtoon: in de jeugd spelen één, twee of drie autochtonen in een team. Een mix zou beter zijn, maar dat is niet realiseerbaar in de buurt waar wij zitten (Osdorp).

De Nederlandse jeugdspelers trekken naar een club als Pancratius in Badhoevedorp. Veel gezinnen laten hun kinderen bij ons aan hun lot over. Vaak is er geen vervoer. Om die reden hebben we vorige maand twee teams moeten terugtrekken."
Edwin van der Raad, jeugdcoördinator Vlug en Vaardig

Derde generatie
"Ik vind deze discussie overdreven. Derksen roept wat en we duiken er met z'n allen bovenop. Ik zou graag zien dat ons eerste elftal bestaat uit twee Nederlanders, twee Marokkanen, twee Surinamers enzovoort, maar in Geuzenveld is negentig procent geen autochtoon, dus wat wil je dan? Dat vertaalt zich naar de club. sv Nieuw-West is gezond en stabiel. Er gebeurt weleens iets, net als overal. De kleintjes zijn geen Marokkanen meer, ze zijn derde generatie. Waarom hoor je eigenlijk nooit iets over die duizenden Marokkanen die het goed doen?
Mehdi Harboul, voorzitter sv Nieuw-West

Contributie
"Het geldt niet alleen voor Marokkanen. Nederland heeft zo'n enorme verenigingscultuur, die kennen ze in veel landen niet. Het is soms moeilijk omgaan met Marokkanen en veel dingen gaan niet goed, maar integratie ís gewoon moeilijk. Wij hebben ook Marokkanen in het kader. Het is hoeveel kansen je het geeft.

Contributie innen is lastig, maar de kunst is uitleggen hoe het werkt. Dan snappen ze het. Je hebt nu eenmaal met integratie te maken. Iedereen moet zijn best doen in positieve zin; dat is niet wat Derksen doet."
Wim Teuling, vicevoorzitter asv Arsenal

Lakse scheidsrechter
"DWS is haast honderd procent allochtoon en van alle inwoners in Nederland is inmiddels dertig tot veertig procent allochtoon. Van hen voetballen er honderdduizenden. Dat vergt een andere aanpak, maar de KNVB weigert.

'Pak wangedrag aan'

Premier Mark Rutte reageerde gisteren op de uitspraken van Johan Derksen. Wangedrag bij voetbalclubs moet keihard worden aangepakt, vindt hij, maar het weigeren van Marokkaanse jongens door clubs 'slaat nergens op'. "Wat je doet, is degene die zich misdraagt keihard aanpakken. Je gaat toch niet een ander Marokkaans kereltje daarop aankijken? Zo wil je de samenleving toch niet hebben?"

Minister Edith Schippers (Sport) zei dat Derksen wel een reëel probleem heeft geconstateerd. "Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere," aldus Schippers. "De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden