Plus

FC Ankaraspor: 'Hier kijken we samen naar voetbal'

Diplomatieke crisis of niet: bij FC ­Ankaraspor in Oost staan aanhangers en tegenstanders van president Erdogan samen langs de lijn.

Patrick Meershoek
Turkse Amsterdammers kijken naar Ankaraspor tegen Waterwijk Beeld Mats van Soolingen
Turkse Amsterdammers kijken naar Ankaraspor tegen WaterwijkBeeld Mats van Soolingen

Dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland niet onbegrensd is, hoeft niemand Hakan Unver te vertellen.

De aanvoerder van het tweede elftal van Ankaraspor is in de thuiswedstrijd tegen Diemen met twee gele kaarten van het veld ­gestuurd wegens commentaar op de leiding. "Al na veertig minuten. Ik vertolkte alleen maar de mening van het team."

Het is zondagmiddag en langs het eerste veld van Ankaraspor op sportpark Middenmeer verzamelen de supporters zich voor de wedstrijd van hun eerste elftal. De liefde voor de Turkse club bindt de mannen en is sterk genoeg om ook eventuele ­verschillen voor lief te nemen, zoals de religieuze beleving of het standpunt over de politieke situatie in het moederland.

Het beslissende zetje
Unver zal bij het aanstaande referendum in Turkije voor de uitbreiding van de bevoegdheden van president Tayyip Erdogan stemmen. En ja, hij heeft tot diep in de nacht naar de televisie gekeken om te volgen wat er in Rotterdam gebeurde.

"Nederland maakt Erdogan op deze manier veel te groot," zegt hij over de diplomatieke botsing. "Als zijn minister hier zijn praatje had kunnen houden, was er niets aan de hand geweest."

Dat is ook de mening van club­genoot Cengiz Dogan, die tot het kamp van de neestemmers behoort. "Nederland heeft zich uit de tent ­laten lokken," zegt Dogan.

"En dat is goed voor Erdogan. Nederland zegt de neestemmers te willen beschermen, maar dit werkt juist in ons ­nadeel. De voorstemmers kunnen nu zeggen dat zij minder rechten hebben dan de tegenstemmers, en ze hebben nog gelijk ook."

Dogan denkt zelfs dat de confrontatie tussen beide landen het referendum weleens het beslissende zetje kan geven. "Erdogan is een slimme politicus. Als een schaker denkt hij altijd een paar zetten vooruit. Het ­optreden van Nederland gaat hem de overwinning opleveren, terwijl het tot nu toe best spannend leek te worden welk kamp er aan het langste eind zou trekken. Ik vind het jammer."

Schade opgelopen
Volgens Dogan was de hele gang van zaken van de afgelopen dagen door de Turkse president voorzien. "Het is puur een politiek spel om de achterban aan te moedigen. Nederland heeft dat niet goed gezien. Ook het feit dat een vrouwelijke minister op deze manier wordt behandeld, valt in Turkije ontzettend slecht. Niet alleen bij zijn aanhangers, ook bij mensen die niet op de hand van Erdogan zijn."

Dogan vermoedt dat de verhoudingen tussen beide landen wel weer ­zullen worden hersteld, zodra de ­verkiezingen in Nederland en het ­referendum in Turkije eenmaal ­achter de rug zijn. Unver daarentegen denkt dat de relatie wel degelijk schade heeft opgelopen. "Het zal wel even duren voor alles weer normaal is. Daarvoor is er de afgelopen dagen te veel gebeurd."

Op de club blijft alles bij het oude, bezweren beide leden. "Dat is het mooie van deze vereniging," zegt ­Dogan. "Hier zitten we allemaal ­samen naar het voetbal te kijken." ­Unver: "In ons clubhuis hangen de Nederlandse en de Turkse vlag naast elkaar. Beide landen zijn voor ons even belangrijk. Een dubbele nationaliteit verandert daar niets aan, dat is echt geen probleem."

Volg de ontwikkelingen van de diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije op de voet in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden